Halapljiva pastrmka

Halapljiva pastrmka

zmijaMala pastrmka pojela veliku zmiju

U regionu Gorski Kotar u Hrvatskoj teče prelijepa rijeka Kupa i njena pritoka Kupica, tokovi dobro znani po svojim velikim potočnim pastrmkama, mladicama i lipljenima. Ovo je priča o dvije nezaboravne potočne pastrmke.

– Uhvatio sam lijepu mladicu na moj tanki 4-5 wt mušičarski štap u Kupi, kaže Zdravko Šavor.

– Nekoliko minuta kasnije, moj prijatelj Miroslav Vodopija je zakačio veliku potočnu na crni strimer. Razlog zašto je ova velika potočara bila za pamćenje je njena nevjerovatna ljepota. Bila je prekrivena velikim crnim tačkama i nikada do tada u svom životu nisam vidio tako lijepu ribu. Uslikali smo nekoliko fotografija ove nezaboravne ribe, koja je vraćena nazad u tok kao što to uvijek radimo u skladu sa C&R.

miro_potocara58_2_web
Miro_potocara_58cm

Zdravko nastavlja:

– Druga potočna pastrmka koju smo taj dan ulovili je bila potpuno suluda. Ulovljena je u Kupici, koja već par godina ima C&R program rezervisan samo za suhu muhu. Zato nije lako prevariti ove ribe na površini, jer je to ono što stalno viđaju. Ove sezone sam uhvatio nekoliko potočnih pastrmki preko 50cm i jednu stvarno veliku preko 60cm koja mi je na kraju pokidala predvez.
Potočna pastrmka iz ove priče nije posebna zbog svoje veličine, već zbog svog ponašanja i plijena koji je napala. Riba je uhvatila moju muhu na površini iako joj je stomak bio pun što ću uskoro i saznati. Dok sam vadio udicu, primijetio sam da ima nešto u grlu. Prvo sam mislio da je to velika riba koju nije mogla da proguta, ali dok sam je kliještima vadio napolje potpuno sam se šokirao. Ova mala oko 38cm duga potočna pastrmka je pojela zmiju skoro dvostuko dužu od nje – oko 60cm.

zmija
Potočara pojela zmiju duplo dužu od nje same

– Znao sam da su potočne pastrmke predatori, ali ova mala riba je klasa za sebe, kaže Zdravko.

Ako ikada dođete u Hrvatsku da mušičarite zapamtite ovaj region. Ovaj dio prirode je jedan od najboljih terena za mušičarenje koji čuva velike, lude potočne pastmke koje nisu ni nalik bilo kojim drugim.
Nije nevjerovatno da je mala ambiciozna pastrmka napala i počela da vari zmiju skoro duplo dužu od nje, već to da je nastavila sa se hrani u uzela muhu sa ogromnom zmijom u grlu i stomaku.
Hvala Zdravku Šavoru za ovu odličnu priču iz Hrvatske!

Prijevod: Biljana Kelemen

Original na: http://fishingincroatia.blogspot.com

http://therockyriver.com/fish-tale-0001-small-brown-trout-eats-large-snake/

Još slika velike potočne pastrmke i mladice.

miro_potocara58_1a_web
miro_potocara 58cm
mladica65b_w
Zdravko_mladica_65cm
miro_potocara58_4_w
Miro_potocara_58cm

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*