Gruba podela veštačkih mušica

Gruba podela veštačkih mušica

zamaranje web

Tehnike lova mušicom – mušičarenje
Gruba podela veštačkih mušica

Mušičarenje je vrsta ribolova koja podrazumeva pecanje na veštačku mušicu ili strimere mušičarskim priborom – kompletom. Taj komplet mora da sadrži štap, čekrk (rola), strunu (line), prevez (leader) i podvez (tippet), te mušicu – nimfu – strimer, …

Postoji više vrsta i tipova veštačkih mušica, a u zavisnosti koju koristimo moramo odabrati i adekvatnu tehniku zabačaja, plasiranja i vođenja mušice.

Najgrublja je podela na nadvodne i podvodne. Tehnike ribolova ovim mušicama se razlikuju, a ponekad čak i pribor i oprema.

Zabacivanje web
Zabacivanje imitacije
prihvatanje ribe web
Zamaranje i prihvatanje ulova
riba u meredovu web
Riba u meredovu – slikanje
1069351_10201717790292222_1796606705_n
Puštanje ribe – C&R!

Nadvodne mušice
Nadvodnom mušicom (suvom) lovimo tako da istu pustimo da je prirodni tok vode nosi, ali da ne „para“ vodu. Čim mušica zapara vodu treba je podići s površine i ponovo zabaciti. To nije prirodno ponašanje mušice ribi i ona tada neće napasti vašu imitaciju. Mušica se kreće na površini vode, zajedno sa plivajućom strunom na koju je spojen predvez sa podvezom dužine do tri metra (neko na bistrim rekama koristi i duže predveze).
Zabacuje se najčešće uzvodno, mada je moguće i popreko na tok, pa čak i nizvodno, ali je tada vreme prolaska mušice kraće. Od pribora se koristi plivajuća struna (DT ili WF sa oznakom F – floating) koja je usaglašena sa štapom (AFTM – a strune treba da odgovara AFTM – a štapa). Za zabacivanje mušice i prezentaciju na željeno mesto se koristi osnovni zabačaj, double haul zabačaj ili neki drugi, u zavisnosti od terena gde mušičarimo. Lovi se tako da se prati mušica – koja pliva. Kada je riba pokupi daje se kontra. Ovo je „najčistiji“ i za puritance jedini pravi oblik mušičarenja.
Da bi mušica bolje plivala koriste se posebne maže ili praškovi za mušice i maže za strune.

kutija-popov-web
Kutija A.Popova: Levo su nadvodne – desno podvodne mušice

Podvodne mušice
Tehnika lova podvodnom mušicom je drugačija, jer mušica tone pod vodu u zavisnosti od težine same mušice i tehnike vođenja iste. Može se koristiti isti pribor kao i kod suve mušice, ali se kod većih dubina može koristiti i struna ili predvez koji tonu i omogućavaju da naša imitacija dostigne dublje slojeve vode, pa da dođe i do samog dna. Za odmašćivanje struna se koriste posebne maže, a u zavisnosti od vrste strune koriste se duži – do šest metara (plivajuće strune) ili kraći predvezi do dva metra (tonuće strune). Postoji ribolov mokrom mušicom neposredno ispod površine i u srednjim slojevima vode, lov nimfama i pupama u srednjim slojevima vode i na dnu, te lov strimerima (posebna tehnika).
U ribolovu podvodnom mušicom je najvažnije da nađete ribu ili bar da locirate njeno stanište i da li je ima u njemu, jer ako lovite na slepo puno vremena ćete utrošiti loveći na mestu gde ih možda uopšte nema ili ih je veoma malo.
Podvodnom mušicom se uglavnom lovi popreko u odnosu na struju, ali može i uzvodno i nizvodno. Ja koristim duže predveze. Kod njih je veoma važan stalni kontakt s mušicom, vođenje mušice, te uočavanje i detekcija griza (neko koristi indikator trzaja), da bi pravovremeno mogli da reagujete kratkom i odsečnom kontrom. Veliko uživanje pruža lov nimfama.

catch-nymph-flies
Nimfe

Lov strimerima
Strimeri su imitacije ostale riblje hrane (ribica, pijavica, žabica, rakova, zmijica, crvića, nimfi ili larvi, …). Koristi se „teži” pribor i kraći predvezi do dva metra, a podvezi su deblji (do 0.25mm, pa i više, te sajle, ako se love ribe koje imaju oštre zube). Deblji podvez je zbog toga što na strimere “udaraju” veće ribe. Ovaj ulov je veće težine i puno “jači” i borbeniji. Tehnika vođenja je posebna, jer se pokretom leve ruke – povlačenjem strune unazad, kraćim ili dužim pomacima, „oživljava” strimer i čini ga primamljivijim ribama. Oživljavanje se može vršiti i vrhom štapa – kraćim pomeranjem ili trzajem. Napad ribe se veoma lepo oseti i nakon kontre sledi period zamaranja koji zna potrajati.

Nenadovi-strimeri-web-3
Strimeri

Pokušao sam da vam u globalu približim tehnike ribolova mušicama, nimfama i strimerima. Postoji puno varijacija kod izbora mušica i tehnike vođenja, ali su ti već finese!

zamaranje web1
Urednik IK na Klokotu!

Koristite veštačke mušice i strimere koje su urađene na udicama bez kontra kuke. Ribu koju imate nameru vratiti učinite tako da je što manje mučite, a njen boravak van vode da bude kratak, posebno kada je slikate. Nedorasle primerke obavezno vraćajte nepovređene nazad u vodu. Ribu prihvatite uvek mokrim meredovom ili mokrom rukom.

Proučite uslove ribolova, kupite dozvolu, pre početka ribolova. Poštujte propise pa će vam ribolov na veštačku mušicu ili strimer pričiniti puno zadovoljstava.

Bistro!
Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*