Grgeč (bandar) na fly

Grgeč (bandar) na fly

grgeci web4

Grgeč (bandar) na fly

Grgeč ili bandar je još jedna u nizu ribljih vrsta sa naših podneblja koja se može uspešno loviti tehnikom flyfishinga. Istini na ruku nije neka riba koja se može pohvaliti gabaritima, ali sa nekim primerenim priborom može biti izuzetno zanimljiv, naročito kada su druge atraktivnije riblje vrste u zabranama ili zbog vremenskih prilika neaktivne.

Bandar je riba sa kojom možemo i u zimsko doba ispuniti slobodno vreme, ako površina vode nije zaleđena.

grgeci web11 grgeci web9

Pribor
Najprimereniji pribor za grgeča bi bio neki štap klase #2, #3 ili #4, međutim nekada nam vremenske prilike, kao i mesta na kojima planiramo da ih mušičarimo nalažu da ovaj broj pomerimo na gore (da uzmemo jači štap).
Takav je i slučaj kod mene, jer na vodama gde ih lovim zbog dužine izbačaja, tonućeg leadera (predveza) i otežanog strimera štap koji koristim je klase #6. Kada sam u prilici koristim štap #4, a to je u slučajevima da ne duva vetar i da nema potrebe za dužim izbačajima.
Mušičarski kanap nema potrebe da bude neki preterano skup, sasvim se lepo može koristiti i neki niskobudžetni.
Kanap može biti, floating (plutajući), a i intermediate (sa tonućim vrhom) naravno da bude uparen sa aftma oznakom štapa.

grgeci web3 grgeci web2

Leader i Tippet
Predvez (leader) i podvez (tippet) nisu preterano bitni u mušičarenju bandara. Koliko sam ustanovio iz iskustva, debljina tippeta uopšte ne igra neku preteranu ulogu čak ni po jako bistrim vodama. Pošto koristim plivajući mušičarski kanap, obično stavim tonući polyleader tj predvez da bi mi strimer brže propadao, takođe da bi održavao strimer u sloju vode koji odgovara datoj situaciji.
Za tippet stavim 0,25mm neki monofil ili fluorocarbon.
Na mestima gde mi je poznato da ima i štuka za tippet stavim i dosta deblji monofil, čak i 0,40mm. Tako se pomalo i kockam da ga štuka neće precvikovati pošto i štuke vole da progutaju strimerče koje je namenjeno za bandara.

grgeci web12 grgeci web5

Muve – strimeri

Kod mene je slučaj da koristim samo 4 vrste strimera za lov grgeča.

1. Wooly bugger,
2. Epoxy ribica (epoxy minnow),
3. Baitfish i
4. Clouser Minnow

Sve četiri vrste strimera su superlovne samo treba pronaći način vođenja, jato raspoloženih bandara i uspeh je zagarantovan.
Što se tiče mesta na kojima ih trebamo tražiti to su obično pojasevi trave bliže obali ili neke rupe na dnu korita. Nije redak slučaj da ih i slučajno otkrijemo kada jurimo štuku, pa se neki od hrabrih jurišnika, iz jata, zaleti i doprati nam strimer. Budite sigurni da je tu nedaleko i celo jato.

grgeci web7 grgeci web8 grgeci web13

Idite i lovite ih, uživaćete u napadu, jačini kojom udaraju na strimer i zamaranju. Dobri su borci i žestoko se otimaju. Puštajte ih! Bistro!

Nebojša Pavlović – Šone

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*