Grana bora – odličan filter za vodu

Grana bora – odličan filter za vodu

Grana bora kao filter za vodu web

Grana bora – odličan filter za vodu

Ako ostanete bez pijaće vode na kampovanju pored jezera, postoji prosto rešenje: odlomite granu sa najbližeg bora, ogulite koru i lagano sipajte jezersku vodu kroz nju.
Za mnoge u siromašnim zemljama, čista voda je često luksuz. Tretman hlorom je preskup za mala sela, prokuvavanje zahteva ulaganje u gorivo, a UV zračenje zahteva stručno održavanje. Međutim, naučnici kažu da jednostavan, jeftin filter može biti verovali ili ne, grana drveta. Ako ostanete bez pijaće vode na kampovanju pored jezera, postoji prosto rešenje: odlomite granu sa najbližeg bora, ogulite koru i lagano sipajte jezersku vodu kroz nju. Improvizovani filter bi trebalo da zaustavi sve bakterije i da proizvede svežu, nekontamiranu vodu.
Prema izveštaju objavljenom 26.02.2014. u PLOS One časopisu, naučnici sa MIT-a su propustili vodu kroz granu i tkivo drveta je uspešno izfiltriralo boju i bakterije. Filter se sastojao od grane belog bora i jeftinog plastičnog creva – tako jednostavno da bi bilo idealno za udaljena sela i teške situacije.

Grana bora kao filter za vodu web
Mašinski inženjer sa MIT-a koji radi na tehnologiji vode je bio svestan da je relativno lako napraviti membrane koje će isfiltrirati bakterije iz vode. Ali napraviti ih jeftino, to već nije lako. Tada mu je na pamet pala ideja da iskoristi ksilem – transportno tkivo biljaka. Ksilem služi za transport vode i biljnih nutrijenata kroz drvo. Problem biljke je kavitacija, iliti mehurići vazduha koji otežavaju vodi da stigne do lista. Međutim, ksilem ima način da se oslobodi tih mehurića – u sebi ima membrane sa porama i druge mehanizme koji sprečavaju lako širenje mehurića. Ispostavlja se da su iste pore dobre i u filtriranju bakterija.
Naučnik tvrdi da ksilem može da zaustavi 99,9% bakterija.

Preuzeto: ekologija.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*