Gran pri Srem film festa za iranski film

Gran pri Srem film festa za iranski film

Srem film fest web

Gran pri Srem film festa za iranski film

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Srem film fest” gran pri ove godine pripao je filmu “House in the Fog” (Kuća u magli) autora Mokhtara Namdara iz Irana.
Festival, održan u Vrdniku od 23. do 26. septembra, za cilj ima promociju autora i filmova, ali i regije u kojoj se održava.

“Srem film fest” je okupio autore filmova iz oblasti turizma i ekologije, navodi se u saopštenju organizatora. Projekcije filmova su osim u Vrdniku održane u još osam gradova – u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Nijemcima, Inđiji, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi, Iloku i u Vukovaru.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu David Fedele (Australia) – predsednik žirija, Meri Bilić (Srbija) i Branko Vilus (Hrvatska), koji je pored gran pri nagrade, svake godine dodeljuje zlatnu, srebrnu i bronzanu bubamaru.

U oblasti ekologije zlatna bubamara pripala je filmu “Ova zemlja je naša zemlja”, autora Sai Kong Kham iz Mijanmar, srebrna filmu “Propovednik sa farme”, autora Henrik Mennander iz Finske, a broznana filmu “Godovi” autorke Kristine Rigove iz Slovačke.

Posebnu pohvala za ekološki film dobio je film “Trska” autora Turgaja Kurala iz Turske. Zlatnom bubamarom za turistički fim nagrađeno je ostvaranje “Milja za miljom”, autora Džejmsa K. Martina iz Argentine, srebrnom film “Autofokus” Borisa Poljaka iz Hrvatske, a bronzanom “Ringišpil”, čiji je autor Luka Popadić iz Srbije.

Posebna pohvala za turistički film pripala je filmu “Vreme” Hasana Arnautovića iz Bosne i Hercegovine. Na “Srem film festu” dodelje su i diplome za TV izraz, a svoje favorite su odabrali saradnici festivala.

“Srem film fest” svojim postojanjem i promocijom autora želi da prenese poruku da su globalni ekološki problemi univerzalni, da je isto i na Filipinima i u Srbiji, želi da građane informiše, a autori svojim radom na filmu žele da zabrinu, usreće i upozore. Kroz festival organizatori žele i da stave akcenat na Vojvodinu, Srem, Frušku goru, podsete na njihovo postojanje, a možda i da pruže neku ideju za njihovo očuvanje.

B92

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*