Gradnja brane „Svračkovo“

Gradnja brane „Svračkovo“

svrackovo_270308Gradnja brane „Svračkovo“ – ustava na Rzavu,
odakle će se vodom snabdevati pet opština čačanskog kraja, koštaće 70 mil EUR
Vlada Srbije, na sednici od 14. novembra, utvrdila je opšti interes za administrativni prenos zemljišta radi gradnje brane „Svračkovo“ na Rzavu. 

Eksproprijacijom su, u prvoj fazi, obuhvaćene parcele u katastarskim opštinama Radobuđa, Vigište, Vrane i Svračkovo, kuda će proći pristupni put do brane, širok šest metara.

Upravni odbor JP „Rzav“ zasedao je u Arilju i na osnovu tog rešenja vlade usvojio plan investicija u 2009 godini, kad će početi građevinski radovi. Projekat nove akumulacije završen je pre dve godine, kako je predviđeno posao će koštati 70 mil EUR, a pet opština ovog dela Srbije – Čačak, Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac – imaće na raspolaganju 2.300l/s besprekorne planinske vode.

Za sledeću godinu planirani su izgradnja pristupnog puta sa mostom (300 miliona dinara), dela cevovoda sirove vode (150 md), dalekovoda od 35KV (25 md), eksproprijacija zemljišta (29 md) što, sa drugim troškovima, dostiže 601 milion dinara. Od toga će Ministarstvo poljoprivrede i Elektroprivreda Srbije obezbediti 546,5 miliona, a opštine još deseti deo te sume. U opštinskom ulogu najveće je učešće Čačka (52,18 %), zatim Milanovca i Požege (po 15,22 %), pa Arilja i Lučana (po 8,69 %).

Predviđa se da gradnja traje najmanje četiri godine. U investicionom programu brana „Svračkovo“ projektovana je kao nasuta, kombinovanog tipa sa centralnim glinenim jezgrom, dvoslojnim filtrima i potpornim delovima od valjanog kamena. Visina brane biće 60m, zapremina akumulacije 20,2 miliona kubnih metara vode, a snaga hidroelektrane, koja će biti instalirana na toj ustavi 7,14MW.

Pet opština ovog dela Srbije gradilo je „Rzav“ između 1987. i 1993. godine i od tada se vodom snabdevaju sa privremenog vodozahvata u Ševelju, kod Arilja. To je, međutim, u sušno vreme mali izdan i neizbežna je gradnja velike akumulacije, kako bi se voda raspoređivala tokom godine. Mesto nove brane je 5,7km uzvodno od Ševelja, 47km od Čačka i čak 70km od Gornjeg Milanovca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*