Gradac za kraj sezone

Gradac za kraj sezone

gradac kraj sezone 2010 web6

Reportaža:
Gradac za kraj sezone

Sunčana nedelja 26.09.2010. donela je ribolovački rastanak sa rekom Gradac. I još jedno prelepo druženje, naravno. Pedesetak ribolovaca i ljubitelja prirode uživalo je, kao i uvek. Rana jesen ofarbala je Šareno platno jarkim bojama. Jutro je čisto, oprano kišom. Riba pokazuje znake aktivnosti.

Sačuvana od poplava i loših ljudi, koristi svaki trenutak da se hrani. Ugojene potočare, mahom od 30 do 35 cm silovito su napadale površinske mušice i nimfe vođene u filmu. One najkrupnije, veličine i do 70 cm, nagradile su svojom borbenošću najuporenije. Prevarene u najdubljim delovima reke, tik uz krupno stenje, stavljale su na probu tanani pribor. Pune snage, dugo i lenjo čekale su grešku ribolovca. Kakav dan, a kraj sezone! Kao da je iza svakog većeg kamena vrebala pastrmka. Riba je stvarno puno.

Korak po korak, vir za virom i vreme je ručku. Škembići, lovački gulaš i špikovana glava vratili su snagu najumornijima – svaka čast domaćinima. Prijatni trenuci brzo potroše dan. Priče do kasno u noć, čekaju neka nova okupljanja. Ostaju razmišljanja, sanjarenja, forumi, fotografije (krupnih riba ove godine nije nedostajalo).

Gradac je vrhunski užitak. Za šetnju i upijanje prirode. Za ribolov i druženje. Najbolja koju mi imamo. Neka takav i ostane. Iskušenja jesenjih i zimskih meseci čekaju staraoce ovog prirodng dobra – EKOD Valjevo. Nikad dovoljno vremena, posvećenih i vrednih ljudi, novca, često i nerava… Da se ostvare sve zamisli… Da se reka sačuva od bahatih. Proći će, i ova, za mušičare, duga zima. Čekaće nas novi izazovi. Sezona ove, 2010., biće upamćena po trofejnim ulovima i redu na vodi i oko nje.
Gradac je, stvarno, reka naših uspomena.

Slike u galeriji: https://www.musicar.rs/gallery/gradac-za-kraj-sezone-slike/

Autor: Petrović Predrag

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*