Gloma – Rena 2014.

Gloma – Rena 2014.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pogled na Glomu preko najlepše peraje

Gloma – Rena 2014.

Nakon mog putovanja u Švedsku i Norvešku prošle godine u organizaciji gospodina Darka Drče iz Švedske i prijatelja, te prezentacije boravka lično, preko fotografija ili putem mreža, bilo je puno zainteresovanih da okuse lično draž norveških reka.

U rekama Glomi i Reni ima puno lepih i velikih lipljana i pastrmki! Reportaža koju sam postavio na online Mušičaru je imala takođe puno posetilaca.

Polazak
Na kraju od puno onih koji su hteli Nešo i Jovan su ostali uporni do kraja i zajedno smo iz Novog Sada, početkom septembra krenuli put Švedske. Pripreme za boravak u Norveškoj na mušičarenju su završene krajem avgusta. Karte čekirane, prtljag složen i par puta proveren, oprema je sva tu – poslednji dogovor i pravac Norveška.
Nakon puta do a. Surčin u gluvo doba jutra tog 01. septembra (krenuli u 02.30 – vozio nas zet Peđa) i ugodnog leta sleteli smo u Švedsku oko 08.40. Let je trajao 2 sata i 10 minuta. Neverovatno izgleda ova zemlja iz vazduha, puno jezera i reka – sa malo kopna.

U Švedskoj su nas na a. Skavsta kod Štokholma čekali Darko i Daniel, koji su iz svog mesta gde žive krenuli kad i mi iz Beograda. Dugo putovanje za severozapad Švedske, prelazak granice s Norveškom i još 300km do kampa Trya – kod mesta Koppang na Glomi, gde nas je čekao ostatak ekipe.
Oni su stigli taj dan ili par dana ranije. Već su i lovili. Mi smo došli oko 18.30, umorni od dugog puta. Radost susreta starih prijatelja. Radosna lica drugara koji se nisu videli godinu dana. Setili smo se iznenada preminulog Zlatana Dijaka, koji je prošle godine bio s nama u kampu, a s ekipom se družio godinama unazad na zajedničkim mušičarenjima. Bio je dobar drugar i veliki čovek!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Probanje štapa i strune na livadi u kampu Trya. Sejdo, Mario i Jovan

Upoznavanje s novim drugarima Nešom i Jovanom, poneka se i popila, a sarma koju nam je spremio Mario je bila odlična. Dimljene morske pastrmke nam je doneo Daniel. Specijalitet! Ne zna čovek šta pre da proba. Čvarci, kuleni, domaća travarica, vino, pečeni lipljani, sir Rokfor, … Ludilo. Potrajalo je dok smo sve probali.
Nakon toga pokazali su nam našu stugu (kućicu) koja će nam biti dom narenih 7 dana. U stugi broj 6. ćemo biti Nešo, Jovan i ja. U 10. su Darko, Amir, Ferid i Daniel. Ta stuga je i bazna – tu se kuva i jede, a ispred je velika terasa s dugim stolom za koji možemo svi sesti. U stugi 11. su Sejdo, Mario, Asmir i Troki, a Hamdija je sam u 5. Njemu će se kasnije pridružiti Saudin i Atif. Velika i brojna ekipa, ribari raznih profila i tehnika, a najviše je nas mušičara. Razmenjujemo mušice, opremu, delimo poklone i lagano premoreni ležemo. Ovaj je dan bio dug i naporan!

Ribolov na Glomi
Ustajemo ujutro okupani suncem. Najavili su da će za tokom našeg boravka vreme u Norveškoj, u tom delu, biti lepo i sunčano – bez kiše. Kafica, priča, rakijica, priča i nakon doručka, priča, pa oblačenje. Dele se ekipe, ko s kim i na koje mesto. Ja idem s ekipom od prošle godine pojačanom sa Amirom. Nešo ode sa Sejdom, a Jovan s Mariom, Gaćom i Trokom.
Konačno voda – Gloma. Moja ekipa se odlučila za brzake iznad Kopanga. Lepo sam se snašao i imao 15-ak riba na nimfe – sve lipljani (najveći 41cm). Ribe su lepe i zdrave, neverovatno jake. Poneo sam 3 komada lipljana, jer su rekli da ćemo peći uveče ribu – mada je dozvoljeno poneti 5 komada između 35-45cm. Ostale sam pustio. Potrajalo je! Ekipa je otišla niz vodu, pa sam i ja malo sam prošetao uzvodno. Kamenje otežava hodanje, ali je bilo prijatno. Prija mi ovaj norveški vazduh pun mirisa borovine. Sve je bilo plitko i brza voda, a vetar je poprilično duvao. Opet sam se vratio na isto mesto i ulovio još par komada i sve sam ih pustio.
Ručak na vodi (pored vode) na uređenom mestu. Kod norvežana je sve u prirodi organizovano i sređeno. Pakovanje i polazak u kamp. Ostele ekipe su takođe stigle i svi su doneli ponekog lipljana. Nešo ih peče, Daniel dimi u dimilici, a Sejdo sve kontroliše i daje savete – ipak je on najstariji među nama. Kampom se širi miris ribe koji mami. Fantastičan ukus lipljana iz Glome. Ja sam se inače u životu i mušičarenju opredelio za C&R, a jedino na Glomi ponesem nekog lipljana, jer ih stvarno ima mnogo u reci.
Uz večeru razmena iskustava, otkrivanje mesta i mušica na koje je riba uzimala. Još po neka se popila i lagano u krevet. Premoreni smo, ali to je onaj “slatki umor”. Sutra je novi dan – valja se malo odmoriti i ispraviti leđa.

Jovan lipljan web 25
Lipljan sa Glome foto: Jovan
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Redovni lipljan sa Glome
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Štap na koji sam lovio lipljane. Posudio mi ga Daniel – Loop Multi #5, 9 fita, 4 dela. Na kraju mi ga je i poklonio. Hvala prijatelju!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lipljančina 49cm na supepupu Gloma. Foto Amir

Ribolov narednih dana je bio takođe uspešan. Menjamo mesta, tehnike, mušice, probamo sve, a lipljani uzimaju li uzimaju. Lepo smo ih lovili i na suve mušice (imitacije kedisa, jednodnevki, mrava, malih kamenjarki, …), pupe, superpupe, nimfe, a ja sam jednog lipljana ulovio i na strimera (Wooly bugger na jig udici 2g težak sa braon sivom nijansom – izrada prijatelja Zvonka-Ministra).
Menjamo ekipe, doba dana kada ćemo na vodu i terene. Vreme je i dalje odlično. Ujutro malo magla, preko dana je toplo i sunčano s malo vetra, a naveče prija topao duks i jakna. Svi su raspoloženi i spremni za šalu.
Pomalo posebno ujutro uz kaficu Jovan, Troki, Hamdija i ja svežemo poneku mušicu. One brzo završe u kutijama drugara i kažu da su na njih lepo lovili. Ulovili smo par lepih riba debelo preko 45+cm, ali nije pala okrugla cifra (50cm) ni kod koga. Ja sam bio najbliži sa jednim od 49cm. Dešavalo se da se ulovi i preko 40 komada u jednom izlasku! Uživanje!

Rena
Ređaju se dani i dolazi subota, kada deo ekipe Darko, Jovan, Mario i ja idemo do reke Rene da se nađemo sa Saudinom i Atifom. Tamo bi trebalo da probamo uloviti kojeg lepog lipljana u Reni. Odabrali smo flyfishing revir ispod brane. Dosta je „napadnut“ – ima tu i norvežana i šveđana, te naših iz ExYu. Ne lovi se puno, ali kada se zalomi – onda je pravi lipljan. Puno su teži od onih iz Glome!
To je poseban način nimfarenja s veoma dugim predvezima 5-6m i korišćenjem tehnike uzvodnog rollcast zabačaja. Rena je jaka i brza reka koja je i veoma duboka i u nju se može ući samo 1-3m od obale. Susret na vodi, prvi zabačaji slikanje kapitalaca. Saudin je ulovio puno lepih a najveći su bili 54cm, pa 50cm, … pa Atif kasnije s druge strane 53cm, … Ređaju se i kod nas ulovi, ali ne tako velikih riba. Ima ih dosta preko 45cm kod svakog od nas, ali opet neće 50-ca.
Doručak i kasnije ručak na vodi su prijali. Prijatelji su se baš potrudili. I tako riba po riba, skoro sve do mraka. Zovu na kafu i pivo i kada je sunce počelo zalaziti i svi se okupljamo kod mesta gde smo se sreli. Jovan se tu „igra“ s malim lipljanima i pastrmkama, koje vara na neke svoje kreacije uz obalu.
Darko mu kaže da stavi superpupu (telo od pauna sa grizli nogicama palmerovanim po celom telu udice na #14) i da je potopi u film, pa nek proba uloviti nekog sa sredine Rene.  Lipljani se tamo javljaju lepim i velikim kolobarima! Prvi koji se javio oko sredine vode je bio Jovanov. Lepa riba, otima se, ali Mario priskače u pomoć i riba je savladana i u meredovu je. Slikanje i puštanje. Ozareno lice Jovana govori o velikoj sreći koju mu je donela ova riba. Nismo je ni merili, ali je bila malo ispod 50cm. Lep ispis. Polako se pakujemo i pravac u kamp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tlo je prekriveno lišajevima. brusnicama, borovnicama i mahovinom. Nestvarno izgleda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ivanov ulov sa Rene 47cm. C&R!

lipljan 54cm web
Saudin sa kapitalcem 54cm na reni. C&R!

S nama su u kamp krenuli i Saudin i Atif. Oni će kod Hamdije u stugu. Večera, druženje, do kasno u noć. Svi odlažu odlazak u krevet, ali moramo se odmoriti. I ekipa norvežana koja je bila u kampu se veselila do nekog doba noći. Sutra se priča završava, valja se spakovati i krenuti nazad na jug i jugoistok. Povratak je stigao!
Tako je sve trajalo kratko. Nisam se stigao s nekima ni ispričati, a kamoli da lovimo zajedno. Biće još prilika – samo da zdravlje posluži.

Povratak
Jutarnja kafica. Jutro prelepo! Svi su se skupili ispred naše stuge. Prijao je svima borak ovde ovih proteklih dana. Svi su zadovoljni. Prepričavamo događaje s vode i oko nje. Okupana suncem i Gloma i kamp deluju nestvarno. Neki su se već spakovali. Moramo napustiti stuge do 12.00 – dolaze novi mušičari. Auta se pakuju, sve se proverava, stuge sređuju, pere se suđe, … Neki se hvataju puta, a mi ćemo još malo da lovimo iznad Kopanga.

Nesa web

Nešo je baš uživao u ribolovu i druženju – kao i svi mi ostali

Jovan je s Amirom i Feridom otišao do ujaka u Geteborg. Sejdo, Hamdija i Mario se vraćaju svojim autima sami. Troki i Asmir odoše zajedno, a mi ćemo još malo loviti i uveče se i mi vraćamo. Avion imamo sutra ujutro u 09.05. Na aerodromu treba biti do 07.00.
Imali smo solidan ribolov tog zadnjeg dana, a Neša nas je sve „rasturio“ na mrava i „krejicu“. Saudin i Atif (nakon kupanja u hladnoj Glomi) se pozdravljaju i odoše. Vreme se menja. Kao da će kiša. Predveče se pakujemo i krećemo put Švedske. Daniel mi poklanja štap s kojim sam lovio celo vreme boravka na Glomi i Reni Loop Multi #5, 9 fita i 4 dela. Odličan štap! Zahvaljujem se puno!
Počinje polako kišica koja nas je pratila jedan deo puta kroz Norvešku. Put nazad je bio dug i putovali smo skoro celu noć. Imali smo par stajanja. Kafa, kobasice, sok, … Odmor nakon što smo ušli u Švedsku. Dolazimo na aerodrom oko 03.30. Ima da se načekamo. Opet kafica, da malo posedimo s prijateljima i pozdrav. Darko i Daniel odoše dalje na jug u mesto gde žive na moru – Oskarshamn. Ostajemo na a. Skavsta Nešo i ja i čekamo vreme za čekiranje prtljaga i odlazak za Beograd. Let je bio dobar, a na a. Surčin nas je čekao zet Peđa. Prevoz do Novog Sada i vraćanje u stvarnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stuge i “vozni park”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pun štap je česta pojava na Glomi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prelepa Gloma – puna ribe

Šta na kraju reći. Veliko hvala ekipi koja nam je omogućila lep i prijatan boravak u Švedskoj i Norveškoj. Imali smo kvalitetno druženje, aktivan odmor i lep ribolov. Nadam se da će biti opet prilike da se družimo s ekipom na nekoj reci na prostoru Ex Yu, da donekle uzvratimo gostoprimstvo. Hvala prijatelji i Bistro!

Ostale slike u galeriji: https://www.musicar.rs/gallery/gloma-rena-2014-galerija-slika/

Ivan Korhner, online Mušičar
Foto: IK, Jovan, Nešo, …

Ribolovačka radnja u Švedskoj, na samoj granici sa Norveškom, Danijel i ja
Mario, Danijel i Jovan
Dolazak u Norvešku, osveženje usput. Darko, Neša, Jovan, Danijel i ja
Uz jutarnju kaficu izrada muha
Troka i ja
Radost susreta – živeli
Vraćanje lepog lipljana Rena
Zajednička fotografija
Zajednička fotografija u kampu

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*