Glavatica na nimfu

Glavatica na nimfu

Danas 8.10. 2019. sam se zajedno sa vjernim ribičkim suputnikom i prijateljem Tomislavom Šandorom uputio iz rodnog Zagorja prema Gorskom kotaru i njegovim predivnim rijekama koje smo do sada i ja i on već poprilično dobro upoznali. U autu smo dogovorili da ćemo početi ribolov na rječici Curak, a završiti ga na rijeci Kupici (oboje su pritoke rijeke Kupe). U prvih sat vremena čudili smo se kako ne možemo ništa uloviti, jer je Curak relativno laka voda za mušičarski ribolov, a samo pola sata kasnije saznali smo i zašto je tome bilo tako. U jednom trenutku ja i Šac smo se razdvojili i otišao sam uzvodno i slučajno naišao na rupu u kojoj do tada nikad prije nisam lovio.
Nakon 5 minuta mijenjanja nimfi i neuspješnog ribolova odlučio sam zavezati nimfu zečje uho u sivoj boji i u prvom prolazu je predvez stao. U prvih nekoliko sekundi mislio sam da sam zapeo za granu u vodi, jer je iznad rupe bilo drvo, a oko rupe grana, ali se “ljubičasta grana” lagano počela dizati na površinu, a ja sam ispred sebe ugledao veliku glavaticu! Borba je bila vrlo neizvjesna i uzbudljiva, jer sam koristio predvez 0.14mm namijenjen ribolovu pastrve i lipljana, ali nakon 15-ak minuta bijegova u granje i uzvodno, pa nizvodno po 100 metara, uspio sam je nekako uz pomoć Šaca (koji je taman vratio do mene) ubaciti u oba naša podmetača! Nakon kratkog fotografiranja spustili smo ribu u plićak, gdje se brzo oporavila i za koju minutu brzo otplivala u dubinu.

Podaci o ulovu, mjestu i mušičaru, te priboru

Ulovio: Nikola Vranić, a.k.a. J.R. August (kantautor), Hrvatska; Glavatica kažu da je ispravan naziv kod nas (Mladica – Hucho hucho). Ribu nisam izmjerio metrom, već pomoću štapa i duljina je cca 95cm; Mjesto ulova: rječica Curak, pritok Kupice (Kupe), Brod na Kupi, Gorski Kotar, Hrvatska. Ulovljena danas 8.10.2019. i vraćena C&R! Ovo je bio slučajan, ali meni veoma drag ulov!

Pribor: Štap Hardy Zephrus Ultralite klase 3, čekrk Hardy Ultralite FWDD 2000, žnora (struna) RIO InTouch br. 3 (floating), predvez 0.14mm,

Nimfa hare’s ear – zečije uho (siva na udici #16).

Svjedok je moj stari ribički partner Tomislav Šandor.

Vraćena riba

Nikola

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*