Gibraltar na Dunavu

Gibraltar na Dunavu

tvrdjava1

Gibraltar na Dunavu
PETROVARADINSKA TVRÐAVA

Gibraltar na Dunavu, kako još nazivaju Petrovaradinsku Tvrđavu građena je punih 88 godina po nacrtima markiza Sebastijana Vobana francuskog vojskovođe, arhitekte i pisca koji je živeo u doba Luja IV.

Tvrđava koja je postala simbol Novog Sada  i Petrovaradina građena je za vreme vladavine  austrijskih vladara i to njih čak šestoro  Leopolda I, Josifa I, Karla VI, Marije Terezije i Josifa II.

Tvrđava je sazidana na steni koja je od davnina  imala dominantan geografski i strateški položaj. Tako su arheološka iskopavanja pokazala da  je tu boravio čovek još u starije kameno doba, da su je naseljavali Kelti, Rimljani, Huni, Avari, Vizantijci, sve do osvajačkih pohoda Turaka koje su  Austrijanci  definitivno potisnuli  i izgnali 1687.

Petrovaradin iz donjeg rakursa

Pet godina kasnije  austrijska monarhija počinje sa gradnjom Tvrđave, impozantnog i veoma kompleksnog vojnog objekta  koji će odoleti nasrtajima svakog neprijatelja. Nekoliko vekova kasnije, Tvrđava je u potpunosti izgubila svoju prvobitnu, odbrambenu ulogu i postala turistička atrakcija, omiljeno izletište Novosađana, meka za mnoge umetnike koji su prostor za rad i nadahnuće za svoja dela  pronašli baš ovde, posmatrajući Novi Sad i Dunav. U novije vreme je, sada već poznati muzički festival Egzit u Tvrđavi pronašao svog domaćina.

I pored toga što Tvrđava živi neku svoju priču, mnogi koji je vole, koji je poznaju konstatuju kolika je šteta što se u nju ne ulaže i što se ne obnovi na način koji bi privukao još više ljubitelja istorijskih spomenika i drugih koji bi mogli da uživaju u ovom zaista jedinstvenom kompleksu.

Pre nekoliko godina bilo je reči o tome kako bismo mogli da konkurišemo, da Tvrđava bude pod zaštitom Uneska, što bi značilo da možemo računati i na novčana sredstva za obnovu Tvrđave. Još uvek se radi na prikupljanju dokumentacije i na preimenovanju Tvrđave u kulturno dobro od nacionalnog značaja, što je preduslov  da se neki objekat stavi na listu. A tek pošto predamo svu potrebnu dokumentaciju Unesko će reći svoje.

Resize of gibraltar2

Svastara.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*