Genijalac iz Perua napravio izum koji čisti jezera

Genijalac iz Perua napravio izum koji čisti jezera

Marino je rodom iz Perua, ali pošto je naučnik, on se preselio u Japan kako bi radio na svojoj karijeri. Međutim, kada je video koliko je Peru postao zagađen, on je napustio svoj posao u Japanu i vratio se u svoje rodno mesto kako bi pokušao da očisti Peru.

Morikava je najviše pažnje usmerio ka Cascajo Wetlands jezeru, koje je posećivao kao dete. Ovo jezero je u poslednjih nekoliko godina postalo ekstremno zagađeno i u njemu gotovo da više nije bilo života. Jezero se pretvorilo u smrdljivu baru koja je u sebi sadržala đubre, ali i opasne bakterije koje su izazivale zaraze i bolesti.

Zato je Morikava odlučio da nešto uradi i iskoristio je svoje znanje kako bi kreirao izum koji će očistiti ovo jezero. On je napravio nano-sistem koji u sebi sadrži magnetno polje i koji poseduje bio filtere. Magnetno polje dolazi u dodir sa bakterijama i virusima i privlači ih ka sebi, a bio filteri služe da te viruse i bakterije sadrže i iznesu iz vode.

Za samo 4 meseca, Marino je sam uz pomoć svog izuma očistio čitavo jezero u kojem se sada nalazi više od 10 vrsta riba. Takođe, ptice koje su se nekada tu gnezdile, ponovo su se vratile na svoje staro stanište iako ih godinama nije bilo u blizini.

Jezero Cascajo Wetlands pre i posle

Marino je na ovaj način pokazao da je dovoljan samo jedan čovek da se napravi ogromna razlika u očuvanju živote sredine, pa sada zamislite šta bi se desilo kada bi se svi podjednako trudili i čuvali okolinu u kojoj žive.

Marinov izum će verovatno biti patentiran i distribuiran širom sveta kako bi se poboljšala ekologija i kako bi se i druga jezera očistila. U međuvremenu, on je odlučio da svoj izum doradi i da ga upotrebi i za čišćenje reka i okeana.

Foto: Brightside
Sa: https://www.muskimagazin.rs/Fun/zanimljivosti/genijalac-iz-perua-napravio-izum-koji-cisti-jezera
Priredio za Portal OnlineMušičar Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*