Gde ide sajam LORIST?

Gde ide sajam LORIST?

ulaz Lorist webSajam LORIST 2009.
Gde ide sajam LORIST?

Međunarodni sajam LORIST sa odvojenim sajmovima lova, ribolova, hortikulture, »EKO – SVET« i turizma je 2009. već po tradiciji bio jedna od najatraktivnijih manifestacija u Novom Sadu. Održan je od 06. do 11.10. u halama Novosadskog Sajma.

Broj izlagača na sajmu LORIST je godinama opadao, a ove godine je došao do dna. Njih samo šest iz oblasti ribolova i oko dvadesetak iz oblasti lova je premalo za manifestaciju koja je nekada bila najveća u ovom delu Evrope. Objektivni razlozi su tome pogodovali od kojih su najbitniji previsoka cena zakupnine izložbenog prostora i kriza koja je sve pogodila. Oni koji ove godine nisu bili, nepojavljivanje na sajmu neće puno štetiti, predug je spisak. Šteta!!! To može samo u Srbiji. Niko ne vodi računa o kupcima i potrošačima. Svetli su primeri onih koji nas ribolovce svake godine uveseljavaju svojim prisustvom Travar doo, Goldenmaster doo, BlinkerCo, Caprilo doo, Eurofish doo i SportCom doo. Visoka cena ulaznica za posetioce od 300,00 dinara je opredelila posetioce da samo jednom dođu i u manje od sat – dva sata sve pogledaju. Uglavnom su posetioci bili razočarani i rekli da više neće doći na sajam.

img1489 web

Mušičarenje

Mušičari su prošlih godina imali prilike da pogledaju pribor za ribolov, alate i razne materijale za izradu veštačkih muha na više mesta, a ove godine da nije bilo Ranka Travara i ponude proizvoda VISION-a, mogli bi reći da prodavcima ova, sve veća, grupa ribolovaca uopšte nije interesantna. Sve po povoljnim cenama iz širokog spektra proizvoda VISION – a, od štapova, čekrka, struna, predveza, te pouzdane i kvalitetne odeće, kombinezona, jakni, prsluka i cipela.

musicar web

Na štandu Travara se prodavao i list Mušičar po popularnij – sajamskoj ceni i mogli su se nabaviti svi brojevi. Nešto malo je Nimani imao u ponudi mušičarske opreme štapova, čekrka, pribora i odeće i posebno kvalitetnih prsluka poznate poljske firme Jaxon. Odnos cene i kvaliteta veoma dobar. Kod ostalih tek po neki sitan deo pribora, strune i čekrci SAGE, na Eurofish. Materijala, alata i kvalitetnih udica nigde. Kako kupiti opremu? Zvonko Pešić – Ministar, je bio jedini koji je nešto »radio« na sajmu svojim rukama. Pravio je i prodavao strimere, a i edukovao zainteresovane kako se strimeri prave. Kod njega je bilo nešto Vanjinih realistic muha. Loša ponuda. Svi su mušičari mahom bili razočarani. Niški sajam je za par kopalja bio bolji.

ministar pesic web
Zvonko Pešić – Ministar

Ostale vrste ribolova

Travar je doneo stare adute Mikado, Alcedo, Garbolino, Sasame, Ryobi i Vision, te garderobu Baleno i štapove Fujitsu. Oni su bili posebno traženi, jer su made in Japan. Novost su u najavi prizvodi iz asortimana Maxima, Leed i Wychwood. Tu je bilo puno ribolovaca jer se sve moglo pogledati na jednom mestu. Posebno je bila dobra ponuda meč i fider štapova.

Naser Nimani je sa svojom firmom Golden Master iz Subotice predstavio ceo program poljske firme »JAXON« koji je srednjeg i višeg kvaliteta, a po cenama prihvatljiva našem čoveku. Najveća gužva je bila na tom štandu, ako je uopše i bilo gužve.

DSC010361 web

Kosta Pantović je ispred »KZV hand made« iz Valjeva, koja se godinama bavi izradom veoma lovnih voblera – štand Travara, bio dobro posećen i brzo prodao skoro sve voblere. Prvi put ove godine su Mišo Abdijević – »Brada« vobleri i Goran Lazović sa svojim voblerima nastupili na svom štandu. Dobra ponuda voblera, a čujem da su fino prošli, posebno Brada. Zapažen je bio izložbeni pano proizvođača voblera iz Bačkog Jarka, Vunjak Zorana sa modelima voblera za 2009. godinu. Oni su bili izloženi na štandu novog i veoma popularnog mesečnika REVIRI Srbije (u sklopu promocije Ribolovačkog Saveza Vojvodine). REVIRI su na sajmu prestavili njihovo sajamsko izdanje se veoma dobro pokazalo kako je rekao urednik Goran Balenović. Varaličari su imali nešto Orka silikonskih varalica na štandu Eurofisha, Smuki na standu Mont Presa, i pomalo kod drugih, ali je sve to bilo malo – Jadno!. U izložbenom prostoru Mont – Pressa i u organizaciji www.varalicar.com izuzetno posećena izložba varalica.

Plovkaroši, posebno takmičari su ostali pomalo razočarani, jer se samo na štandu Eurofish-a iz Beograda, niškog BlinkerCo, Lineaefe moglo kupiti kvalitetnih najlona i plovaka. Na ostalim štandovima je bilo sitnijeg pribora i nisu imali nekih noviteta.

Šarandžijama je bilo najteže, jer je hrane, boila i pribora bilo neuporedivo manje nego na prošlim sajmovima. Ponuda pribora i opreme za šaranolov jadna, malo bolje na štandovima Eurofish i Capriolo.

Da nije bilo prodaje obuće i odeće (posebno posećen štand Mile Dragić iz Zrenjanina) i nešto čamaca sve bi bilo prazno i jadno. Tigar je ponudio široku gamu čizama od gume i plastike po popularnim cenama.

Lovci su imali rašta doći jer je ponuda bila veoma dobra, od oružja, municije, odeće, obuće do veoma kvalitetne optike i posebno trofeja koji su zauzeli oko 1/8 izložbebog prostora. Odnos Lov : Ribolov skoro 4 puta više u korist lova.

strune web

Šta reći na kraju?

I ovaj put je ponuda bila slaba, te ćemo čekati još godinu dana do sledećeg sajma ili promene politike rukovodstva sajma. A ako se ovaj trend pada interesovanja distributera nastavi da li će uopšte biti sledećeg sajma, pitam se. Primetno je da je bila manja poseta škola i gostiju van Novog Sada. Globalno gledano moramo priznati da sajam godinama biva sve lošiji i lošiji po pitanju broja izlagača i broja posetilaca. Gde će to odvesti sajam, verovatno do gašenja, a tradicija se teško stiče i održava.

Travar webPoseban okvir

VISION izvukao sajam

Preduzeće TRAVAR iz Novog Sada je imalo najkompletniju i najkvaltitetniju ponudu pribora i opreme za mušičarenje. Iako je Novi Sad je prilično udaljen od mušičarskih regiona i početkom oktobra se sabiraju rezultati prethodne sezone, kod TRAVAR-a su se skupljali mušičari sa svih strana. Fly fishing pribor i opreme VISION, je dobro prihvaćen od strane mušičara i retki su oni koji nisu nabavili nešto od pribora te poznate finske firme zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta, izuzetnog dizajna i što je najvažnije, čvrstih garancija: 5 godina za štapove i mašinice, 12 meseci za garderobu. Iz razgovora sa vlasnikom preduzeća poznatim ribolovacem Rankom Travarom, saznali smo da ovo preduzeće ima ambiciju da od naredne godine upotpuni svoju ponudu kompletnim asortimanom materijala i prateće opreme za pravljenje mušica. Poželio sam gospodinu Travaru da realizuje sve svoje planove i time da svoj doprinos popularizaciji mušičarenja.

Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*