Gamarusi u jesen

Gamarusi u jesen

Gamarusi u jesen

Pre izvesnog vremena posetio me moj prijatelj iz Uroševca Redjep Berisha. Pregledavamo moje mušice, komentarišemo poneku, a ja normalno hvalim svoje kreacije. Kad on odjednom: – Sve je ovo dobro, ali ne vidim imitacije gamarusa?

Preturio sam sve kutije sa mušicama, ali na moje veliko iznenađenje njih nije bilo! Nisam primetio kad sam ih potrošio (prodao) što nije za pohvalu. Zato sam još sledeći dan uradio dvadesetak komada i odlučio da nešto napišem o njima.

Imitacije gamarusa koje sam izradio

Dalji tekst je sublimat razmišljanja i iskustava naših doajena mušičarenja Z. Bunjavčevica, M. Horvata i A. Urbana iz vremena kada su oni tvorili i svakako pristup iz sadašnjosti kojim je moderniji.

Entomološki pristup u ovom slučaju je neizbežan. Biću što kraći da ne postanem dosadan.

Šta su gamarusi?

To su sitni račići koji su nastanili kamenito dno u slatkim vodama, gde su postali značajna riblja hrana. Borave najčešće u travama i algama, a ima ih i u drugim objektima na dnu. Dužina tela zavisna je od starosti, a kreće se od 10÷20mm. Telo je lučno savijeno, člankovito i bočno spljošteno. Boja tela varira od sivkasto bele, žućkaste do tamno maslinaste što zavisi od konfiguracije i boje dna. Boja tela postaje narandžasta u najplodnijem periodu, tokom letnjih meseci.

Gamarusi su bića dna, koja se kreću skokovito, a stalno su prisutni u vodenom basenu tokom cele godine.

Mali račići – gamarusi

U ovom periodu, kada aktivnost ribe zamire, lovnu sezonu možemo završiti samo imitacijom gamarusa na kraju predveza.

Kako se gamarusi imitiraju?

Najbitniji uslov je člankovitost tela! Kako se to postiže? Opisaću moj pristup koji neće predstavljati nikakav problem ni manje iskusnijim vezačima:
Na krivoj udici vel. 14÷10, posle otežavanja i vezivanja repića, pričvrsti se na kraju udice materijal za pokrov – PVC ili refleksna folija u traženoj boji. Uradi se silueta tela dabiranjem. Osnovnim koncem ili žicom koja može biti pridodana radi dopunskog otežanja uradi se porebravanje. Konac ili žica preko pokrova useku se u mekano telo i pokrov čime je na najbolji način postignuta tražena člankovitost.

Svakako, postoji i moderniji pristup: telo se može imitirati i od modernijih materijala kako se može zaključiti od priloženih fotografija, drugih autora.

Imitacije gamarusa drugih autora, slike sa interneta

U svakom slučaju, u ovom periodu pokušajte sa imitacijom gamarusa. Koje su imitacije lovnije, veličina i boja, sami ćete otkriti.

Trajko Božinovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*