Gamarusi – Igor Ošlaj

Gamarusi – Igor Ošlaj

Gamarusi Igor Oslaj web2

Gamarusi – Igor Ošlaj

Gamarus (gammarus) je podvodna mušica koja imitira račiće iz roda Gammaridae koji je jedna od omiljenih hrana riba – posebno salmonidnih. Žive uglavnom u vegetaciji na dnu bliže obali, to im je ujedno i sklonište i izvor hrane. Tok vode gde najčešće borave nije jak.

Gammarus racic web1
Gammarus račić

Imitacije gamarusa

Puno vezača pravi imitacije ove vrste podvodnih račića u raznim veličinama i bojama.
Video sam na FB kod prijatelja Igora Ošlaja da odlično radi imitacije gamarusa. Kada smo se dopisivali napisao je da je prilično imao uspeha u lovu salmonida na njih. Pravi ih na udicama od #12-18. Poručio sam!
Paketić sa imitacijama gamarusa je stigao i čekam priliku da ih probam na vodi – verovatno Ribniku ili Plivi, što pre!

Posiljka od Igora oslaja web
Pošiljka sa gamarusima je stigla.

Gamarusi Igor Oslaj web1 Gamarusi Igor Oslaj web

Igor Ošlaj je za upotrebu gamarusa napisao – citiram

“Što se korištenja tiče, nema nekih posebnih instrukcija. Ja ih koristim isto kao nimfe, lipljeni ih mnogo vole, ali i pastrmke. Svi znamo da je gamarus u vodi kroz cijelu godinu, a to dobro znaju i ribe. Što se veličine i boja gamarusa tiče sve zavisi od vode na kojoj lovimo, dubine, protoka – odnosno brzine toka, boje dna, ……
Nekad, posebno u ljetna i jesenska doba, kad je veličina vode mala, uspjeh je na udicama br. 16 i 18. Jednom sam već u prošlosti pomenuo, da smo bili vrlo uspješni 2013. na Ribniku i imali mnogo lipljena. Nekoliko ih je bilo preko 50cm uglavnom na gamarusa br.14 i 16.

gamarusi web Gamarusi web1 Gamarusi web2
Poznajem dosta ljudi, koji ih upotrebljavaju na svim vodama i u Sloveniji i u Bosni. Svaki ima svoja iskustva, neki traže gamaruse samo na br.12, neki samo na br.18. Ja ih pravim i koristim u svim veličinama u tom dijapazonu od br. 12 do 18. Imao sam ulove na sve veličine gamarusa i lipljana i pastrmki (potočara i šarenki).
Dosta puta znaju, da ti spasu ribolovan dan, posebno kad riba uzima vrlo selektivno. Nema čudesnih nimfi i ostalih muva, i gamarus nije čudestan, ali zna biti vrlo uspješan na vodi.”

Za kraj Igorov ulov lipljana na gamarusa od prošle godine sa Ribnika.

Igor s lipljanom web
Igor s lipljanom ulovljenim na gamarusa – Ribnik 2013.

Koristite gamaruse, lovite i vraćajte ribe. Dobar prijem i Bistro!

Foto i opis: Igor Ošlaj
Priredio IK/onlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*