Futrole za transport štapa i montiranog čekrka na njemu

Futrole za transport štapa i montiranog čekrka na njemu

Jedna od najvažnijih stvari kod mušičarenja je kako preneti štap od kuće do terena gde ćemo loviti ribu, a da to bude sigurno, po nas i opremu!

Pri kupovini štapovi dolaze upakovani u originalnu futrolu koja može biti plastična ili metalna i tada je štap najsigurniji kada je u njoj. U njoj ga čuvamo u kući ili već gde čuvamo opremu, donosimo u auto i čuvamo do mesta gde ćemo loviti. Tu futrolu ostavljamo kod kuće ili u autu, a kako dalje? Evo nekih rešenja!

Komplikovno je rastavljati sistem (mušičarski štap na kome je montiran čekrk i provučena struna kroz provodnike, navezan predvez i muha na podvezu) i vraćati štap ponovo u futrolu pri svakoj promeni mesta pecanja. Kada se ide peške i na kraće distance to i nije toliki problem, jer se štap ne mora rastavljati ili se rastavi, pa se takav nosi u ruci.

Problem je kada je drugo mesto daleko, pa se ide autom ili nekim drugim prevozom (čamac, brod, …). Tada se štap i ostatak opreme mora rastaviti i spremiti na sigurno, jer se puno lomova štapova i oštećenja opreme dešavaju baš tada.

Može se nositi i u posebnim platnenim futrolama s prostorom za čekrk – Etui, ali se mora rastaviti. Materijal je kordura, dok je čvrsti deo od plastike!

Etui za rasklopljeni štap s montiranim čekrkom

Skoro svi proizvođači opreme za mušičarenje imaju u ponudi i krute futrole obložene platnom sa mestom za čekrk tkzv. Etui.
Postoje one za jedan ili dva štapa sa montiranim čekrcima.

Etui za opremu Orvis

Otvaranje i zatvaranje je pomoću patent zatvarača bočno, po sredini ili sa strane.
Štapovi su u tim futrolama sigurni od udaraca, lomova i oštećenja, a lako se mogu iz futrole ponovo uvesti u funkciju!

Etui TFO
Etui Redington
Etui Simms za jedan i dva štapa s montiranim čekrcima

Prave se za dvodelne (retko), trodelne i četvorodelne mušičarske štapove sa montiranim čekrcima na njima. Nisam video do sada za petodelne, šestodelne ili sedmodelne štapove Etui.

Etui Vision za trodelne (veća) i četvorodelne (manja) štapove sa montiranim čekrkom

Koristim već nekoliko godina, ovaj VISION Etui za četvorodelni štap s montiranim čekrkom i veoma sam zadovoljan – preporuka!

Vision nova transportne tube za štapove 74cm za 4-delne i 95cm za 3-delne

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*