Fly fishing revir „Visoko“

Fly fishing revir „Visoko“

revir u Visokom web3

Reviri: Fly fishing revir „Visoko“

Fly fishing revir „Visoko“ se nalazi na rijeci Fojnici, na samom ulazu u grad Visoko, a u isto vrijeme odvojenim od gradske buke i vrelog asfalta. Proteže se dužinom od 1 km, a poribljen je potočnom i kalifornijskom pastrmkom svih veličina,

dok autohtonog lipljena ima u dovoljnim količinama.

Revirom gazduje SRD „Visoko“ iz Visokog, mušičarska sekcija, čiji su članovi i zaslužni za realizaciju ovog projekta.

Dozvole:

– Dnevna dozvola za domaće goste 20 KM, 10 KM (poludnevna)

– Dnevna dozvola za strane goste 20 Eura, 10 Eura (poludnevna)

– Dnevna dozvola za članove SRD „Visoko“ 10 KM

– Za dnevnu dozvolu dozvoljen ulov 2 kalif. pastrmke do 40cm ili 1 preko 40cm uz doplatu 10 KM

– Obavezna upotreba meredova i udica bez kontra kuke.

U nedjelju 11. jula 2010. godine otvoren je fly fishing revir u Visokom, čijem otvorenju su prisustvovali brojni istaknuti mušičari i ugledni gosti kojih je bilo oko 200. Tog dana svi zaljubljenici u mušičarenje su mogli uživati u prelijepom ambijentu i dobrom ulovu koje je za njih besplatno ustupilo SRD „Visoko“ iz Visokog.

revir u Visokom web1

 O rijeci Fojnici

Fojnička nastaje spajanjem dvije manje riječice Dragače i Željeznice. Prva izvire sa vrhova Vranice, iz Prokoškog jezera i duga je oko 30 – tak kilometara i protiče kroz grad Fojnicu. Druga, Željeznica koja je po svom geomorfološkom sastavu dosta različita od Dragače i slične dužine, izvire ispod planine Zec. Ove dvije rijeke su zlatonosne u svojim gornjim i srednijm tokovima o čemu svjedoče i napušteni rudnici zlata na padinama okolnih planina. O čistoći ovih rijeka suvišno je i pisati. Još uvijek su pitke u svojim gornjim tokovima.
Tako se spojiše i nasta rijeka Fojnica, duga je 45 kilometara, protiče kroz gradove Kiseljak i Visoko i ulijeva se u rijeku Bosnu u Visokom. Iako je ime dobila po istoimenom gradu ona ipak ne protiče kroz Fojnicu. Nastaje 2km prije grada. Temperatura rijeke se kreće od 5 do max. 20 stupnjeva pred kraj ljeta što je svrstava u red hladnijih rijeka Bosne i Hercegovine.

Izuzetno je bogata kiseonikom što pogoduje raznovrsnoj flori i fauni te salmonidnim vrstama ribe (potočna pastrmka, lipljen, mladica). Njene obale su idelne za kampovanje, fly fishing i rekreaciju. Ima jednu veću pritoku, rijeku Lepenicu koja se u Fojnicu ulijeva u Kiseljaku i preko 200 manjih potočića koji je obogaćuju do njenog ušća.

Tarik Šahinović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*