Fly Fishing Alla Valsesiana

Fly Fishing Alla Valsesiana

Mušičarenje u oblasti Valsesiana – sjever Italije

U Valsesiji na sjeveru Italije se koristi tehnika pecanja na muhu slično Tenkari, ali ima nekoliko različitosti.

Prva razlika je što se koriste krući štapovi i druga što se koristi isključivo struna od konjske dlake. I ovdje, ali samo u ovom dijelu Italije, se na ovaj način peca već nekoliko stotina godina. Zajednička osobina sa Tenkarom je da se ne koristi čekrk. Treća razlika od Tenkara tehnike je u tome što se koriste četiri navezane mušice.

Mušice su slične Tekara mušicama, ali nisu 100% identične. Andrea Scalvini je autor članaka o ovoj vrsti ribolova i kaže da u Valsesiji svaki ribar ima svoju malu tajnu i prenosi se kao porodična tradicija. On je objavio da je prvi pisani zapis Valsensija mušičarenja slika Carlo Bartolomeo Borsetti iz 1730 godine

Valsesija 1 web

Oni koji ne poznaju baš najbolje Valsesiana mušice rangiraju ih kao mokre, što je osnovna greška objašnjava Andrea. Ove mušice se razlikuju od tenkara i zavise od insekta koji se želi imitirati, boje veličine i pera koja se koriste za izradu istih. Morfologija Valsesijane i praćenje gdje riba boravi tražeći hranu su glavni faktori za izbor ovih i mušica, što nije u slučaju tenkara mušica. Mušice nisu suviše perfektne imitacije insekata već kao impresija što omogućava ličnu kreativnost vezača. Izrada mušica od jednostavnih materijala čini ih atraktivnim i mušičari ih mogu vezati ručno na vodi. Koristeći lagana pera postiže se naravno skoro idealno plutanje po površini, kao i ostale suhe mušice. Nisam uspio naći tačno značenje riječi “Muscun”, što je lokalni naziv za debelog komarca i izrađuje se na velikim i robusnim udicama koje se mogu uporediti sa udicama za strimere.

Valsesija 2 web

Valsesija 3 web

Originalni Valsesia štap se sastoji iz tri segmenta:

Ručka i srednji dio su od bambusa pa onda oko 40cm tanka i fleksibilna drenova stabljika ili opet bambus. Ukupna dužina je 3 metra i više. Segmenti se povezuju stabljikama mlade konoplje. Krpa se zagrijava iznad svijeće i trljanjem se ipravljaju ispučenja na spojevima kao i ravnost štapa.

Valsesija 4 web

Stabljike se skupljaju u zimskom periodu i suše u hladovini. Ovo je vrlo iteresantna kombinacija materijal koja se koristi stotinama godina i svaki ribar izrađuje sopstveni štap.

Ovo me podsjeća na prve dane pecanja kada smo išli u šumu da usječemo lijeskov štap. Na vrh štapa se navezivao silk sa udicom i onda uz potoke u potrazi za ribom. Rijetki su bili bambsovi štapovi i bili su dio prestiža. Ali eto i danas u Valsesiji ribari koriste originalne štapove više nego savremene. Možda još uvijek neko u našim krajevima koriste lijeskove ili od nekog drugog drveta.

Tehnika zabacivanja

Tehnika zabacivanja je kao i klasična fly fishing tehnika. Ulovljena riba se isključivo privlači štapom da se može dohvatiti rukom. Valsesijanski ribari ne koriste mreže za razliku od ostalih tehnika pecanja.

Valsesija 5 web

Valsesija 6 web

Na predvezu mušice se vežu u rastojanju od 30cm i zadnja poskakuju po vodi. Ovo je slično vezovima za mušičarenje sa vaser kuglom.

Valsesija 7 web

Struna se izrađuje samo od konjske dlake.

Koriste se dlake isključivo od konja zbog vidljivosti i jačine, a kobilja dlaka može biti oštećena mokraćom. Struna je u početku deblja i završava se sa tri dlake. Linija se upreda ručno bez ikakvih dodatnih alata. Upredanje ne smije biti suviše čvrsto da linija ne bi bila suviše kruta i umanjila plivajuću karakteristiku. Dužina se bira na osnovu dužine štapa i obično nije duža.

Nema nešto puno informacija o Valsesiju možda baš zato što je jednostavna i reginalno ograničena. Interesantan sajt je http://www.moscavalsesiana.it/index.php gdje je prezentirana posjeta Japanca Valsesiji gdje su ljubitelji ove dvije podjednako stare i slične tehnike pecanja razmjenjivali iskustva i pecali.

U Americi firma Tenkara Global prezentira Vaslesijanu sa štapovima u modernom dizajnu. Na objavljenom web sajtu su istorijski podaci o prvim pisanim tragovima Valsesiajne koji se ne slažu sa italijanskim informaciajma.

http://www.tenkaraglobal.com/italian_rod_tenkara_global.html

I ova vjekovima njegovana tradicija u Valsesiji pobudila je interesovanje u USA. Da li je u pitanju biznis ili pasija prosudite sami. Možda će neko zamjeniti pecanje uz pomoć vaser kugle sa Valsesijanom.

Meni lično se više sviđa tradicionalna tehnika.

 

Pripremio: Zdenko Trivun, Kanada

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*