Fish wood Carving

Fish wood Carving

kalifa Seb 1

Fish wood Carving
Prepariranje riba u stilu C&R

Pobornik sam C&R već duži niz godina ali me cijelo to vrijeme mučila jedna sitnica. Volim da kod kuće imam nekakvu uspomenu na predivnu ribu koju sam ulovio, a fotografije mi i nisu neka fora da ih kačim po zidovima. Nakon sati i sati guglanja na netu našao sam pravo rješenje.

Ameri to već dugo rade (imaju oni i nekih dobrih stvari  ne samo Coca-Colu i svjetske ratove) dakle bave se ljudi „prepariranjem“ drvenih riba. Uzmu komad drveta fotku ribe koju su ulovili (i pustili), pa fino sjednu za stol i iz komada drveta izrade njenu repliku. Nakon sati i sati obrade drveta što pilama, što noževima što specijalnim alatima, bojaju je airbrashevima i vraćaju život skulpturi u komadu  drveta. Onda to sve stave na neku pozadinu (pr. neki ukoso rezani panj, …) ili naprave platformu da riba bude samostojeća u reći skoro prirodnoj okolini.

Iskreno me oduševio taj spoj drvoreza, boja, pokreta i ambijenta te sam se i sam okušao u ovoj tehnici. Obzirom da se prepariranjem riba bavim nekih par godina aktivno, to mi i nije tako nepoznat teren. Iako sam pobornik C&R (moram priznati ne 100%), jer poneku ribu donesem i ja doma za večeru ili sam je donio da uradim trofej. Dakle falilo mi je nešto da upotpunim svoje C&R ubjeđenje, a ipak mi ostane uspomena na sam trenutak ulova, e baš to mi je ova tehnika upravo dozvolila. Ulovim ribu i na brzinu napravim par fotografija, pustim je, a poslije je radim u drvetu, ili  jednostavno radim ribu iz mašte zadržavajući se u relnim omjerima i proporcijama, koliko je to god moguće.

Pa evo jednog primjera kako to izgleda. Moj veliki prijatelj po „oružju“ tj. fly štapu Sebastian Hajdinović iz Slovenije, prošle je godina ulovio prekrasnu pastrvu na Savi Dolinki od 6,5kg, 70cm. Budući da je i sam veliki pobornik C&R do mene je došla samo fotografija ove ljepotice, te sam se dao u posao da mu što realističnije uradim repliku koja će mu krasiti zid povrh radnog stola, gdje i sam stvara umjetnička djela u vidu umjetnih mušica, koje koristi u fly fishingu.

sebina pastrva web
Sebastian Hajdinović i kalifornijska pastrva

kalifa Seb 2 web

kalifa Seb 3 web

kalifa Seb 4 web

kalifa Seb 5 web

kalifa Seb 6 web

kalifa Seb 1
2D skulptura kalifornijske pastrve koju je ulovio Sebastian

Izrada replike riba

Nakon više (po mišljenju ribiča i prijatelja) vrlo uspješnih probnih uradaka trofeja drvenih riba odlučio sam raditi ih i za druge ribiče, po narudžbi, pa bih malo rekao nešto i o samom procesu izrade i cijenama.

Ovakva jedna izrada drvenog trofeja traje otprilike 30-40 dana, a da bi riba izgledala što realističnija poželjno je skupiti (dostaviti mi) što više fotografija, no ukoliko ih nema dovoljno je samo navesti glavne proporcije (težina, dužina, spol ribe-koji kod nekih vrsta uvelike igra utjecaj na izgled ribe), a za ostalo ću se ja pobrinuti.

Riba se u cijelosti dimenzijama prenese na drvo, te se u procesu izrade zaštićuje specijalnim lakovima i bojama, pa nema opasnosti od vremenskog utjecaja na samu skulpturu. Dakle praktično ima doživotnu garanciju, a eventualne lomove uslijed nestručnog rukovanja ili slično podrazumijeva se popravak istih uz minimalnu naknadu.

0 web

1 web

2 web

3 web
3d skulptura “Zlatovčica u skoku”

 

O cijenama

Cijena izrade ovakvog trofeja ovisi o veličini i vrsti ribe no okvirno se kreće od 10 eura za dužni centimetar ribe kod modela «2D» kao što je Sebastianova riba, tj. 18 eura po centimetru za samostojeći 3D model kao što je na fotografiji skulptura manića i zlatovčice koja iskače iz vode. Naravno od modela do modela i zamisli naručitelja to nije fiksno i dogovorom se utvrđuje konačna cijena.

manic4 web

manic3 web

manic2 web

manic1 web
3d skulptura “Manić”

 

Potrebno je znati da sam ove cijene formirao na nivou „Balkanskog tržišta“, jer za iste i slične uradke cijene na svjetskom tržištu počinju od 20 eura za cm “2D” i 42 “eura” za “3D” i penju se do fantastičnih visina od… srednji prosjek 4-5.000 USD do 30.000 USD.

Više informacija o svemu možete naći na mojim web stranicama www.prepariranje.com

mail adresi goranmamuzic@yahoo.com ili telefonu +385 98 438 349

Goran Mamuzić – Gogo

Loading

1 Comment on “Fish wood Carving

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*