Fazanov isperak MK

Fazanov isperak MK

SBS: Fazanov isperak MK

Mušica koju pravim i na nju lijepo lovim ribe na mahač koje borave u rijekama u mom kraju potočare, lipljani i klenovi. Jednostavno se pravi!

Popis materijala
Udica veličine #10- #16
Osnovni konac beli
Isperci fazanovog perja za telo i leđa (krilne pupoljke)
Dabing za torax
Konac bordo boje za glavu
Lak ili head cement

Postupak izrade.

Udicu stavimo u stegu i osnovnim koncem pređemo po cijeloj dužini udice. Tijelo ide od konca za podlogu (ja koristim bijeli sintetički), zatim se priveže 1-2 isperka iz repnog pera fazana. Stavi se malo laka da se isperak bolje uhvati i ne odmota prilikom ribolova i namota se do polovice udice.
Uzme se snop istih isperaka od fazanovog pera i prihvati osnovnim koncem. Za torax se koristi dabing od bilo kojih materijala (sintetički, kombinacija s prirodnim ili samo prirodni, npr dlaka od zečijeg uha, …). Preklopimo ispercima fazana da napravimo leđa muhe (krilne pupoljke). Dodaju se nogice od pera braon boje ili neke druge. Sve se osigura osnovnim koncem.
Kad se to sve sveže još se dodatno napravi glava muhe sa koncem bordo crvene boje, „trula višnja“ – kako mi ovdje zovemo tu boju, lakira se glava sa bezbojnim lakom i na vodu po pastrmke, lipljane i klena.

Evo malo tih mušica kako izgledaju kada se namotaju sa različitim dabingom i različitim bojama pera iz sedla petla

Bistro i vraćajte ulovljenu ribu!

Marijo Kozina

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*