Fazan (Phasianus colchicus)

Fazan (Phasianus colchicus)

pheasant_web

Fazan (Phasianus colchicus)

Fazan (lat. Phasianus colchicus) je široko rastprostranjena ptica iz reda koka. To je ptica koja pripada porodici fazanki i redu kokoški (Galliformes). Fazan potiče iz Srednje Azije, ali je još u vreme antičkog Rima donesen u Evropu.

Ova ptica naseljava pretežno šumarke, livade, predele oko rečnih obala, polja i njiva na kojima se hrani. Živi u poljima i na rubovima šuma. Prema načinu ishrane fazana svrstavamo u svaštojede. Hrana su mu insekti, semenke trava, žitarica i korova, te crvolike životinje.

Fazan je jedna od najrasprostranjenijih vrsta divljači i najčešće lovljena ptica.

fazan-web-3 fazan-web-2

Osobine

Mužjak fazana je dugačak 50-90 centimetara (sa repom) i poseduje dugačak rep, koji nekada može da iznosi polovinu od ukupne dužine ptice. Njegovo perje je pretežno smeđe boje, dok je glava zeleno-plave boje. Oko očiju se nalaze pera crvene boje, a oko vrata se kod nekih podvrsta, nalazi prsten bele boje. Ženka fazana je manja i sive je boje. Parenje fazana počinje sredinom marta. Jedan petao može da oplodi i preko deset koka. Gnezde se na zemlji u periodu od aprila do juna. Koka snese 8-12 jaja na kojima, u ranije pripremljenom gnezdu na zemlji, leži četiri nedelje (Period inkubacije jaja traje 23-26 dana). Fazančići se izležu u izuzetno visokom procentu i osamostaljuju se već nakon deset nedelja.
birds, photos, avian, nature, photography, fotos, images

Većina fazana se uzgaja u fazanerijama, a uoči sezone lova se puštaju. Fazani lete na kratkim distancama, ali mogu da brzo trče po zemlji.

Ovo je vrsta kojoj se populacija redukuje na mnogo načina, počevši od nepovoljnih vremenskih uslova, preko intenzivnog uzgoja kultura i korišćenja pesticida, do prirodnih neprijatelja – razne dlakave i pernate grabljivice.

Vrste

Fazan je poljska koka poreklom iz srednje Azije koja je danas odomaćena gotovo na svim kontinentima. Na osnovu boje perja petlova izdvojeno je više desetina rasa od kojih je samo nekoliko lovnih. Perje koka je daleko jednoličnije i neupadljivije. Postoji više vrsta: zlatni fazan, srebrni fazan, kraljevski, …

fazan-web-4
Obični fazan
fazan-vrste-web-2
Srebrni fazan
A Golden Pheasant or Chinese Pheasant. Qinling Mountains, China.
Zlatni fazan

fazan-vrste-web-5 fazan-vrste-web-4 fazan-vrste-web-3 fazan-vrste-web-6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perje fazana kao materijal

Mi mušičari često koristimo perje fazana za izradu vrlo lovnih imitacija suvih i mokrih mušica, nimfi i strimera. Koristi se ređe perje koka, a redovno perje mužjaka raznih vrsta.
Najviše se koriste pera iz repa fazana mužjaka. Nabavlja se od lovaca ili se već spakovano kupuje u specijalizovanim prodavnicama. Postoji i bojeno perje.

perje-iz-repa-web
Perje iz repa fazana
ringneck-pheasant-center-tails
Bojeno perje fazana
whiting-dry-fly-quarter-saddles-14
Bojeno perje
pheasant-perje
fazanovo perje s grudi

 

Komplet perje sa celog tela farzana

ringneck-pheasant    zlatni-fazan

Sa: Wikipedija

Priredio za objavu Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*