Farma skakavaca

Farma skakavaca

skakavci-b

Farme skakavaca ni u Evropi nisu više daleka budućnost

Skakavci su desetinama hiljada godina širom planete bili siguran izvor hrane. Oni su i dalje popularna hrana u regionima Centralne i Južne Amerike, Afrike, Australije i Azije.

 

Izvesno je da će i narodi evrocentrične kulture, SAD, Kanada i Evropa, uskoro prihvatiti kulinarske recepte na bazi insekata uopšte.

Za sada se na Severnoj hemisferi prodaju samo konzerve prerađenih skakavaca kao hrana za kućne ljubimce.

Jedno je sigurno. Ova industrija, sa oko 2 milijarde potrošača, je jedno od najmanje iskorištenih tržišta. Međutim trgovina skakavcima u Ugandi je veoma unosan posao i dragocen izvor prihoda za mnoge ljude.

Skakavci su u Ugandi poslastica i sezonski se sakupljaju u martu, maju i novembru. Vekovima je tamošnje stanovništvo verovalo da skakavci padaju sa neba. Vremenom su naučili da skakavci kao i svi drugi insekti polažu jaja u suptropskim peskovitim područjima te su postepeno unapređivali metode “lova” na skakavce.

Oni kojima hvatanje skakavaca nije primarno zanimanje dosetili su se da u područjima gde žive rojevi skakavaca vertikalno postave metalnu burad sa imitacijom lišća i svetiljkama u sredini. Kako noć odmiče, krug svetlosti koji daju lampe postepeno se sužava što primorava skakavce da klize prema dnu bureta. Do jutra se tako nakupi poprilična količina nacionalne poslastice. Ovaj metod hvatanja skakavaca je postao popularan i široko rasprostranjen u glavnom gradu Kampali, i u gradskim centrima centralne, južne i nekim delovima zapadne Ugande. Korist je dvostruka. Svoja dvorišta štite od štetočina i usput zarade.

Farma skakavaca

Poljoprivrednik iz Centralne Ugande je zaključio da je profitabilnije uzgajati skakavce nego čekati da “padnu sa neba”. On jednostavno odrasle skakavce odnese u pogodno peščano tlo uz močvaru gde oni polažu jaja. Za dva meseca ima novo jato skakavaca.

Na Univerzitetu Makerere u Kampali su otkrili brži i efikasniji metod uzgajanja skakavaca za koji njihovi stručnjaci veruju da bi mogao postati izvor prihoda za državu. Obzirom da od 8.000 vrsta skakavaca nisu svi jestivi, a oni jestivi se opet razlikuju po hranjivosti i težini, naučnici Univerziteta u Kampali rade selekciju jajašaca i u inkubatorima uzgajaju najkvalitetnije vrste. Kad se skakavci izlegu iznose ih na farme. Primenom ove metode na farmi, površine sto ari, može se uzgojiti do 30 hiljada skakavaca najkvalitetnije vrste.

Da su i na Zapadu počeli uviđati korist od uzgajanja skakavaca potvrđuje i vest da su u Danskoj pre desetak dana lansirali prvi inkubator za uzgajanje ove vrste insekata.

Prošle godine, holandska vlada je uložila više od milion evra u projekte istraživanja uzgajanja jestivih insekata, a u proceduri je niz zakona kojim bi se regulisao ovaj sektor proizvodnje hrane.

U Velikoj Britaniji već postoji firma kojoj je osnovna delatnost nabavljanje insekata za hranu. Istina, ne može se pohvaliti velikim prometom, a i sam vlasnik ne veruje da će zapadna kultura u skorije vreme prihvatiti taj oblik ishrane.

U SAD i Zapadnoj Evropi cena jedne konzerva skakavaca, hrane za kućne ljubimce, kreće se od dva do 20 evra. U Kini porcija prženih skakavaca košta oko 5 dolara.

Autor: Gde investirati/Agencije

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*