Evropsko prvenstvo u Španiji

Evropsko prvenstvo u Španiji

LOGO-evropskog-u-spaniji-2008XIV FIPS-Mouche EUROPEAN FLY FISHING CHAMPIONSHIPS, 2008.

Reprezentacija BiH u sastavu Kerkez Mile, Kekić Zlatko, Smiljanić Predrag, Balaban Milenko, Kalušić Samir i kapiten – selektor Igor Gromilić učestvovala je na europskom prvenstvu koje se održalo u Španiji u pokrajini Kantabrija, mjesto Torelavega od 12. do 18. maja 2008.

Reprezentacija je pretrpila neke promjene, jer plasirani Goran Vuković i Berić Nebojša nisu mogli krenuti u Španiju, pa su zamijenjeni.

Inače reprezentaciju čine 5 takmičara, 2 rezerve i selektor. Zbog visoke cijene kortizacije (po članu 1.000 eura) bili smo prisiljeni da ekipu smanjimo sa 8 na 6 članova.

reprezentacija-bih-musicarenje-2008-godina2
Reprezentacija BiH mušičarenje 2008. u Španiji: Balaban Milenko, Smiljanić Predrag, Kekić Zlatko, Kerkez Mile, kapiten – selektor Igor Gromilić i Kalušić Samir

Na put dug 2.600km, krenuli smo najjeftinijom varijantom – kombijem! Vozili smo naizmjenice, pa put od oko 40 sati vožnje i nije bio tako strašan.

Dolazak

Kroz Španiju smo dugo putovali, a na mesto takmičenja smo stigli 11-og u poslijepodnevnim satima. U hotelu nas je dočekao organizator i Miroslav Katičić, hrvatski reprezentativac, koji se takmičio pojedinačno. On i reprezentativci Slovenije su došli nekoliko dana ranije i obišli rijeke na kojima je takmičenje i one koje su određene za trening. Nisu nas obradovali vijestima. Rijeke su bile mutne, visokog vodostaja, jer su tih dana u Kantabriji stalno padale kiše, pa su planinski potoci donosili mutnu vodu. Ribolov je bio nemoguć, ali su domaćini rekli da se do početka takmičenja voda opasti. Po dolasku su nam dali njihove godišnje dozvole da možemo nesmetano loviti (koštaju 10 eura). Sutrašnje prijepodne iskoristili smo za obilazak rijeka i pokušali smo loviti na teške nimfe. Uspjeli smo uloviti par komada. Ribe ima malo, uglavnom dužine od 20 – 30cm, i to potočne pastrmke. Ubrzo smo shvatili zašto ribe nema, domaći ribolovci slobodno love na gliste, plovak i čeku. Najuspješnije sa štapovima dugim 5 – 6 metara, kotrljajući olovom i naravno na takvoj vodi, svaka pastrmka je njihova. Ovakav ribolov kod njih je dozvoljen i već tada nam je bilo jasno. Ako na svom sektoru ulovimo po jednu ribu bit ćemo dobro plasirani, što će dani takmičenja i potvrditi. Popodne je bilo svečano otvaranje na gradskom trgu i defile kroz grad, sa zastavama. Stanovnici su nas dočekali aplauzom i primjetili smo simpatije prema našoj reprezentaciji. Grad Torrelavega (oko 100.000 stanovnika) oduševio nas je arhitekturom, izgledom i čistoćom, a podsjeća na gradove na Jadranu. Po završetku svečane ceremonije imali smo zakusku, sa Španskim jelima i vinima.

evropsko-prvenstvo-Spanija1Takmičenje

13. maj – prvi i jedini zvanični trening, što na dosadašnjim prvenstvima nije bio običaj, jer bi obično bilo po dva dana treninga. Vrijeme se popravilo, pa smo se nadali da će biti bolji ulov, jer su i rijeke počele opadati. Međutim, ulov je ponovo bio slab, samo je na rijeci bilo još više domaćina, kako love na glistu, pa čak i u sektorima za takmičenje. Neverovatno! Propust organizatora.

14. maj – prvi dan takmičenja. Na prvenstvu je učestvovalo 18 ekipa odnosno 16 zemalja, jer su Španija i Poljska imale po 2 ekipe. Ukupno je učestvovalo 98 takmičara od kojih je nekoliko nastupalo individulano. Naša su se predviđanja ostvarila. Na četiri rijeke, skoro pola takmičara nije imalo ni jedu ribu, a na jezeru samo su četvorica ulovila, Španac dvije, Belgijanac i Poljak po jednu. Prvi dan, kao i do kraja jezero je bilo enigma za svu petoricu naših reprezentativaca, nisu ulovili ni jednu ribu. Prvi dan smo završili na 12. mjestu, ali sve je zasjenila krađa. Našem takmičaru Milenku Balabanu, sa staze, za vrijeme takmičenja, ukraden je rezervni štap, rola, 4 špule sa šnjurama, jakna, torba i sve mušice (oko 1.000 eura). Pokraden je i Francuz (oko 4.000 eura). Policija je došla i napravljen je zapisnik o krađi. Uvečer na sastanku kapitena, Francuzi i mi, smo uložili žalbu organizatoru da nam se namiri šteta. Dobili smo odgovor da se odgovara samo za opremu koja je osigurana. Između sebe, skupili smo opremu, da Balaban nastavi takmičenje, pomogli su nam i kolege iz Slovenačke reprezentacije.

evropsko-prvenstvo-Spanija2U drugi dan smo ušli puni nade da ćemo se popraviti, međutim opet je bilo polovično. Kalušić, Kerkez i Smiljanić su imali ulov, a Kekić i Balaban nule. Pošto su naši konkurenti lovili loše, drugi dan smo ipak završili na 13. mjestu.

Treći i posljednji dan takmičenja – prijepodne Kerkez – nula, Kalušić – dvije (bio četvrti), Kekić – nula, a Balaban je lovio odlično – 5 riba, bolji od njega bili su samo dva Čeha sa po 6 riba. Poslijepodne je bila posljednja, 5 utakmica. Smiljanić je imao 3 ribe (Poljak 9), Kerkez 1 (Čeh 6), Kalušić na jezeru 0, Kekić 2 (Francuz 10) i Balaban 1 (Englez 14).

Završili smo na 13. mjestu. Iza nas su ostali Portugal, Irska, Mađarska, Finska i Holandija. Naš najbolji takmičar bio je Milenko Balaban na 47. mjestu. On je u reprezentaciju došao na poziv selektora, jer nije bio plasiran. Ostali su postigli sledeća mjesta 60. Predrag Smiljanić, 63. Kerkez Mile, 65. Samir Kalušić i 83. Zlatko Kekić.

pobednici ekipno

Naš plasman je odraz ulaganja i odnosa prema ovome sportu kod nas. Mogli smo i bolje, jedna riba nas je dijelila od 10. mjesta. Jezera su za nas nepoznanica, na ovom i prošlim prvenstvima, a vjerovatno i na budućim. Način ribolova sa 3 muhe smo apsolvirali, trenirat ćemo i ribolov na jezerima, pa se dogodine nadam boljem plasmanu. Na kraju bih se zahvalio reprezentativcima na uloženom trudu i sportsko – ribolovnom savezu BiH, što nam je, unatoč brojnim financijskim problemima, omogućio odlazak u Španiju. Mnogo bogatijim zemljama od BiH to nije pošlo za rukom.

BISTRO!

selektor reprezentacije Dr. vet. med – Igor Gromilić

Pojedinačno – finalni
1.- Lubos Roza (CZE)
2.- Javier Mendiondo Herrero (ESP 1)
3.- Jaromir Sram (CZE)
4.- Piort Marchewka – (POL 2)
5.- Oscar Quevedo Iglesias (ESP 1), ….

Ekipno
1.- ESP – Spain 1
2.- CZE – Czech Republic
3.- ESP 2 – Spain 2
4.- POL 2 – Poland 2
5.- ITA – Italy, …. do 18.

 

miroKako Miro kaže:
Prva tri dana toliko je padala kiša da smo mislili da se neće moći održati prvenstvo.Vode su narasle više od dva metra, tako da smo mislili hoće li se moći održati takmičenje. Cijela Catambria je jako brdovita. Veliki su i duboki kanjoni, tako da kada pada kiša, sve se slije u rijeke. Kasnije smo saznali, da je dovoljno samo jedan dan da kiša ne pada i da se odmah rijeke povuku u korita. Ja sam ranije, skupa sa reprezentacijom Slovenije, došao tri dana. Zbog kiše i visokog vodostaja nismo lovili nikako. Kada su pale rijeke, vidili smo da imaju jako lijepe vode. Što se ribe tiče sva je potočna pastmka i sva je divlja. Kako je sve love ima je i previše, jer uredno na svakoj vodi love sa glistama, crvima i svim ostalim sredstvima. Takmičenje je počelo. Svi smo shvatili da će biti jako dobro ko se upiše na svim sektorima. Meni je to uspjelo što mi je na kraju donijelo 12. mjesto. Zadovoljan sam!
Bosanci i Slovenci su jako loše prošli na jezeru, mada su i pozicije koje su zauzeli naša realnost, sobzirom koliko su uložili u sve. Općeniti dojam prvenstva je dobar. Da je vrijeme bilo bolje, sigurno bih se više i ribe lovilo.

(Miroslav Katičić – reprezentativac Hrvatske)

 

 

Loading