EU traži obnovu ili zatvaranje 13 termoelektrana na Balkanu

EU traži obnovu ili zatvaranje 13 termoelektrana na Balkanu
tent web
TENT

EU traži obnovu ili zatvaranje 13 termoelektrana na Balkanu
U zemljama Balkanskog regiona trebalo bi, zbog zastarelosti i nezadovoljavanja standarda Evropske unije, da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana (TE), prema istraživanju Fondacije “Mreža za promene jugoistočne Evrope”.

Kako prenosi Al Džazira Balkan, u Srbiji bi po tom principu trebalo obnoviti ili zatvoriti pet termoelektrana. U periodu od 2025. do 2030. na meti su TE “Morava”, “Kostolac”, “Nikola Tesla” i “Kolubara”, dok je u TE “Kosovo” rok za zatvaranje tri bloka 2020. godina, a za preostala dva 2025. godina.

U Bosni i Hercegovini u periodu od 2020. do 2025. godine na meti su četiri bloka TE “Tuzla”, a do 2030. godine TE “Gacko”, Ugljevik i “Kakanj”. U Hrvatskoj bi do 2020. trebalo zatvoriti samo jednu termoelektranu, Plomin, u Makedoniji dve – Oslomej i “Bitolj” i to u periodu između 2025. do 2030. godine, a isti rok ima i TE “Pljevlja” u Crnoj Gori.

kolubara web
TE Kolubara

Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu evrointegracija mora suočiti i zemlje regiona bi trebalo da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80 odsto, poručeno iz Brisela.
Stručnjaci sugerišu zemljama regije da rade na povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, efikasnijem iskorišćavanju vetra i sunca, ali i smanjenju upotrebe uglja. U Briselu smatraju da je u regionu problem nedostatak političke volje, a vremena – nema, navedeno je u tekstu.

Tanjug

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*