Entomologija V: Ostali insekti

Entomologija V: Ostali insekti
sialis muljarka web
muljarka

Entomologija: KRATKA ENTOMOLOGIJA ZA MUŠIČARE  – V  DEO

Na početku bavljenja najdražim sportom, svaki je mušičar barem jednom došao u situaciju, da se upita: »Šta sada da navežem na kraj predveza, kad sam sve svoje (isprobane) adute probao i nijedan ne radi. Tada bi mu svakako bio potreban savjet iskusnijeg kolege, koji bi mu savjetovao sledeće: »Pa okreni se malo oko sebe i vidjet ćeš šta se događa na vodi i oko nje!«

Sa time bih upozorio na male sitne letače, koje lete oko neiskusnog mušičara. Oni ih čak ni ne povežu sa hranom, sa kojom se taj tren hrani velika većina riba u okolini, osim ako mu taj letač ne upadnu slučajno u oko ili sleti na nos. A i to se događa u vrijeme njihovog plesa nad vodenom površinom. Potreba za poznavanjem nekoliko osnovnih vrsta insekata je obavezna za svakog imalo ozbiljnog ribolovca, koji se bavi sa mušičarenjem, baš zato pažljivo pročitajte ovih nekoliko slijedećih redaka i dobro pogledajte crteže.

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare. U prethodnom broju tekst i slike o Dvokrilcima, a sada o svim ostalim vrstama insekata.

Pored njih ribe se hrane i drugim organizmima koji žive u vodi i pored vode pijavicama, puževima, rakovima i račićima te ribama

gamarus web
gamarus
muljarka 2 web
MULJARKA lat. Sialis lutaria

Muljarke

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Muljarka polaže jaja

Kad smo već kod insekata koje mora poznati svaki mušičar, ne smijemo preskočiti svima poznati, a za neke, koji ga miješaju sa tularašima, nepoznati insekat iz roda Sialissa imenom JOŠAVKA/MULJARKA lat. Sialis lutaria (Slo. Tačna – Jelševka Eng. Alder Fly). Iako liči na tularaša, nije sa njima u nikakvom rodu. Zabuna nastane zbog krila koja su položena uz tijelo kao kod tularaša (ono naopako V, ako se sjećate), no njihova krila su glatka i prozirna sa izrazitom venacijom. Boja jošavke je obično skoro crna, no na nekim područjima odstupa čak do svijetlo sive. Iako je njihov razvojni ciklus vezan za vodu, polno zrela ženka ne odlaže jajašca u nju nego na priobalnu vegetaciju. Kad se iz njih izlegnu ličinke, one padnu u vodu, gdje se na samom dnu skrivaju u blatu i žive predatorskim životom. Prožderu sve što mogu savladati s jakim čeljustima. Kada sazriju i dođe njihovo vrijeme one se začaure. Iz čaure se kroz neko vrijeme izlegne odrasli insekt, koji se uvijek zadržava negdje u blizini vode. U maju i junu su vrlo česti cijeli rojevi tih insekata iznad polako tekućih voda ili jezera gdje ih ribe sa velikom halapljivošću jedu. Čak se događa da odbijaju svu drugu hranu, dok su jošavke na vodi.

Vilin konjic

vilin konjic 1 web
Vilin konjic

Spomenuo bih i VILIN KONJICE lat. Odonata, sa početka ove priče, koje ribe obožavaju. Oni su posebno prisutni u polako tekućim i stajaćim vodama, barama i jezerima. Za ribe je posebno zanimljiv stadijum ličinke, gdje postoje dva oblika vilinog konjica, koji se dosta razlikuju jedan od drugoga. Jedna je zdepasti oblik sa lat. imenom Anisoptera (eng. Dragonfly), a drugi ima vrlo tanki oblik tijela i sliči drvenoj grančici, a njegov lat. je naziv Zygoptera (eng. Damselfly).

Tvrdokrilci

hrust web
Hrušt

Još jedna vrsta vodenih insekata je za pomenuti, kad već govorimo o mušičarskoj entomologiji, ali se njeni predstavnici dosta rijetko nađu na jelovniku proždrljivih stanovnika mokrog elementa. To su TVRDOKRILCI ili BUBE lat Coleoptera (slov. Vodni hrošči, eng. Beetle). Njen najzanimljiviji i vrlo živopisni predstavnik izpod vode je Buba veslara ili lat. Dytiscus marginalis (slo. Obrobljeni kozak, eng. Divig beetle ).
Po svijetu ih ima još puno, a žive i zadržavaju se pretežno u polako tekućim vodama ili jezerima gdje su preko cijele sezone na raspolaganju gladnim ribama, kao dodatni obilni obrok, posebno njihov mekši stadijum ličinke.

Skakavci

skakavac Horst web
Skakavac

Na kraju bih na kratko pomenuo još neke insekte, koji su drugačijeg kopnenog izvora, ali ih ribe rado jedu, ako im dođu na dohvat uvek gladnih usta. Najpoznatiji su SKAKAVCI lat Orthoptera (slo. Kobilice, eng. Grasshoopers). Vjetar ih sa priobalnih travnjaka odnese na vodenu površinu, gdje su dosta obilan i jednokratan obrok, kome se ribe ne mogu oduprijeti. Imitacije ovog insekta moraju svakako nadopunjavati svaku mušičarsku kutijicu.

Mravi

MRAV web
Mrav

Drugi svima dobro poznati insekti su MRAVI lat. Hymenoptera (slo. Mravlja, eng. Ant). Ribama su vrlo poznati njihovi leteći predstavnici koji u velikoj količini napuštaju mravinjake tamo negdje od maja pa do kraja septembra. Kad sam prvi put doživio izlijetanje krilatih ženki iz mravinjaka i njihovo nehotično pristajanje na vodi, nisam mogao vjerovati očima šta su ribe radile i sa kakvom pomamom su jurile na njih. Ribe ih cijene sa ili bez krila, kako na površini, kao i duboko ispod nje.

Ostali insekti

Na vodenu površinu više puta nehotice zalutaju pčele, ose, muhe, obadi, leptiri,… Njih ribe isto tako rado priušte sebi kao prvoklasni obrok.

albumpicphpk web
damselfly

To bi u ovih pet nastavaka u listu Mušičar bio kratak prikaz onih vrsta insekata koje možemo vidjeti na vodi i pored vode. Stalno se edukujte da bi ih znali prepoznati i na vrijeme intervenisati.

Bistro!

Vladimir Mikec Miki

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*