Entomologija IV: Dvokrilci

Entomologija IV: Dvokrilci

midge_cropped_big webEntomologija: KRATKA ENTOMOLOGIJA ZA MUŠIČARE IV DEO

Na početku bavljenja najdražim sportom, svaki je mušičar barem jednom došao u situaciju, da se upita: »Šta sada da navežem na kraj predveza, kad sam sve svoje (isprobane) adute probao i nijedan ne radi. Tada bi mu svakako bio potreban savjet iskusnijeg kolege, koji bi mu savjetovao sledeće: »Pa okreni se malo oko sebe i vidjet ćeš šta se događa na vodi i oko nje!«

 

Sa time bih upozorio na male sitne letače, koje lete oko neiskusnog mušičara. Oni ih čak ni ne povežu sa hranom, sa kojom se taj tren hrani velika većina riba u okolini, osim ako mu taj letač ne upadnu slučajno u oko ili sleti na nos. A i to se događa u vrijeme njihovog plesa nad vodenom površinom.

Potreba za poznavanjem nekoliko osnovnih vrsta insekata je obavezna za svakog imalo ozbiljnog ribolovca, koji se bavi sa mušičarenjem, baš zato pažljivo pročitajte ovih nekoliko sledećih redaka i dobro pogledajte crteže.

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare. U prethodnom broju tekst i slike o kamenjarkama.

komarci larve web
komarci larve
LICINKE DVOKRILACA WEB
Ličinke dvokrilaca i gamarusi
midge sema web
Životni ciklus midge
dvokrilac 1 web
dvokrilac

 

Dvokrilci

Najveća i najviše raširena grupa insekata sa preko 60.000 vrlo različitih predstavnika su DVOKRILCI (lat. Diptera). Karkteristika tih insekata, kao što njihovo ime već kaže, je jedan par prozirnih krila. Većina njihovih predstavnika su kopneni insekti, no nekoliko ih je vezano za vodu, bar u nekim njihovim ranim razvojnim fazama. Iako je većina predstavnika tih insekata vrlo mala, u mirnoj vodi, gdje se zadržavaju, sa svojom brojnošću nenadomestljiv su vid hrane za sve vrste riba (ne samo za salmonide). Njihov razvojni stadij (dvokrilci što su vezani u razvoju na vodu), se odvija slično kao kod ostalih vodnih insekata. Polno zrela ženka odloži jajašca na vodenu površinu, gdje ta jajašca cijelo vrijeme plivaju, dok se iz njih ne izlegnu ličinke, koje same otplivaju prema dnu ili podvodnoj vegetaciji. Tu prožive veći dio svoga vrijemena, krijući se i tražeći sigurnost u blatu ili ispod kamenja. Ličinke dvokrilaca su različite kako po obliku i boji tako i po veličini. Neke su velike čak do 3 cm, a boja koja prevladava među njima je crvena, braon ili siva sa izrazitom segmentacijom. Čak se i miču na različite načine, neki gmižu, dok drugi trzaju, a treći čak i plivaju. Vama su sigurno najviše u sijećanju ostali njihovi predstavnici iz obližnje bare ili stajaće vode u kojoj ste videli na tisuće malih crvića koji su se neumorno savijali i trzali na hiljadu načina.

dvokrilac web
dvokrilac
Komarac web
dvokrilac – komarac

 

To su takozvani trzači – trzalice jedna od brojnijih porodica među dvokrilcima. Baš zbog tog karakterističnog pomicanja i oblike tijela ih je vrlo jednostavno prepoznati. Njihov najpoznatiji predstavnik je svima poznati komarac.

 

dvokrilci web
Dvorilci – životni ciklus, crtež Miki

Kada sazriju izrastu im grudi, koje se prije nisu skoro ni vidile, dosta nabubre i ličinke se začahure. Polako se u unutrašnjosti opne počinje razvijati odrasli insekat. Čahuru – kokon nosi vodeni tok slobodno naokolo i tada su najranljivije, a ribama idu u slast. Tu moram naznačiti da kada pravite imitaciju kokona (bube) obavezno uvežite malo bijelog materijala u predjelu glave, jer je baš to karakteristika insekta u tom stadiju, a sa time ćete prikazati njihove škrge – traheje koje su vrlo izrazite i ribe to znaju! Kad je preobražaj gotov iz kokona izlazi odrasli oblik dvokrilca, koji ispliva na površinu i odleti.

pastrmka jede dvokrilce web
pastrmka jede dvokrilce, crtež Miki

Bez osnovnih imitacija dvokrilaca u različitim varijacijama boja, kako u stadiju ličinke kao u stadiju kokona i odraslog insekta neigdite ljeti na rijeke kao što je Gacka ili slovenska Unica, jer će vam biti žao ako ih ne možete naći u vašoj mušičarskoj kutijici, kad se ribe u vodenom filmu hrane baš i samo sa njima.

musica web
Mušica
cinerea web
cinerea mušice

 

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare u sledećem nastavku, koji će izaći u narednom broju lista Mušičar. Bistro!

Vladimir Mikec Miki

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*