Entomologija III: Kamenjarke

Entomologija III: Kamenjarke

velika kamenjarka 2webEntomologija: KRATKA ENTOMOLOGIJA ZA MUŠIČARE III DEO

Na početku bavljenja najdražim sportom, svaki je mušičar barem jednom došao u situaciju, da se upita: »Šta sada da navežem na kraj predveza, kad sam sve svoje (isprobane) adute probao i nijedan ne radi. Tada bi mu svakako bio potreban savjet iskusnijeg kolege, koji bi mu savjetovao sledeće: »Pa okreni se malo oko sebe i vidjet ćeš šta se događa na vodi i oko nje!«

Sa time bih upozorio na male sitne letače, koje lete oko neiskusnog mušičara. Oni ih čak ni ne povežu sa hranom, sa kojom se taj tren hrani velika većina riba u okolini, osim ako mu taj letač ne upadnu slučajno u oko ili sleti na nos. A i to se događa u vrijeme njihovog plesa nad vodenom površinom.

Potreba za poznavanjem nekoliko osnovnih vrsta insekata je obavezna za svakog imalo ozbiljnog ribolovca, koji se bavi sa mušičarenjem, baš zato pažljivo pročitajte ovih nekoliko sledećih redaka i dobro pogledajte crteže.

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare. U prethodnom broju tekst i slike o Tularima.

nimfe velike kamenjarke  1web
nimfe velike kamenjarke
dva zivota foto rudiG web
Dva života foto: Rudi G

 

Kamenjarke

Treća, za mušičare isto tako značajna skupina insekata, koju bih vam rado predstavio, su KAMENJARKE Lat. PLECOPTERA ( Slo. Prodnice, Eng. Stone flies). To su jedni od najvećih insekata, zato su za mušičare dosta važni, posebno njihov podvodni stadij. Životni ciklus kamenjarki je baš vezan za vodu, kao kod prijašnje dvije vrste jednodnevki i tulara. Tako i ovde polno zrela ženka odlaže, ovaj put u grudvicu slepljena jajašca na vodenu površinu. Više puta se ni ne dotaknu vodene površine, već tu lopticu spuste iz visine. Ona se u doticaju sa vodom razpukne i jajašca pojedinačno potonu na dno. Iz njih se u tri do četri tjedna izlegnu ličinke. One se drže dna i sigurnih skrovišta koje nudi kamenje i vodena vegetacija od jedne do dve godine, ovisno o grupi kojoj pripadaju. Jedino ličinke najvećih predstavnika roda kamenjarki, kao što je velika »Perle bipunctata«, (sovijak – lokalni naziv u BiH) koja dostiže i do 4 – 5 cm dužine, žive u stadiju ličinke i negdje do dvije godine ispod vodene površine. Samo kod te vrste insekata temperatura vode nema nikakvog utjecaja na njihov razvoj i rast. Zbog toga dođe do njihove preobrazbe u odrasli primjerak svaku sezonu skoro u isto vrijeme, mogli bi reći u isti dan. U razvojnom stadiju nimfe, ličinke su posve slične odraslim predstavnicima svoje vrste s time da nemaju krila već samo njihov zametak. Po svome izgledu vrlo sliče ličinkama jednodnevki, pa tako sa kreacijom nimfe jednodnevke dosta verno oponašamo i nimfu kamenjarke.

 

kamenjarke mikec tabla web
Životni ciklus kamenjarke – Mikec tabla

 

Kada nimfa sazrije i dođe njeno vrijeme za metamorfozu – preobrazbu, obično noću popne se po dnu na suho (kamen) gdje se odvije preobražaj u krilatog insekta. Literatura navodi da kamenjarke nemaju stadija penjača – emergera, kao ostale vrste insekata, koje se sa plivanjem upute sa dna prema površini, gdje se onda odvije preobražaj. One po dnu odšetaju na suvo. Tako ćete njihove košuljice – eksuvije naći pričvršćene uz vodeno kamenje ili najbližje grmlje. Spomenuo bih još da mužjak kamenjarke ima zakržljala krilca, dok ženke imaju četiri međusobno razdvojena pljosnata, prozirna krilca sa izrazitom ožiljenosti – venacijom. Kada insekt miruje krilca su položena tijesno uz tijelo u vodoravnom položaju.

velika kamenjarka 3web

zuta kamenjarka 1web

velika kamenjarka 1web

kamenjarka 3 web

Nastavak kratkog prikaza entomologije za mušičare u sledećem nastavku, koji će izaći u narednom broju lista Mušičar. Bistro

stimulator imitacija adulta web
stimulator – imitacija adulta

Vladimir Mikec Miki

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*