Dužina mušičarskog štapa

Dužina mušičarskog štapa
Fotografija štapa za lov laksa Osman Bejatović Ope reka Tana

Najvažija stvar koju pri izboru mušičarskog štapa moramo da rešimo jeste vrsta ribe koju ćemo loviti, te njena očekivana veličina. Od toga zavisi koji štap i strunu treba nabaviti. Akcija, težina bacanja i dužina su te koje su važne, a ne ime koje na njemu piše.

Štap Scott jednoručni četvorodelni

Dužina štapa
Veličina reke ili jezera na kojima lovimo ribe, te tehnika kako lovimo je takođe bitna, jer nam ona određuje dužinu štapa. Dužina se najčešće izražava u fitima (1 feet = 0.3048m)

Takmičari iz BiH, reprezentativci Jovo Dević i Mile Kerkez trening na Klokotu

Jednoručni štapovi se prave od 7 do 10 fita, a dvoručni od 9 do čak 18 fita (to je neka druga priča koju ćemo ispričati jednom).
Novija varijanta štapova za nimfarenje ide od 9,6 do 12 fita, pa čak i do 13 fita.

Štap za nimfarenje
Osman Bejatović Ope sa dvoručnjakom pre pecanja
Osman Bejatović Ope sa dvoručnjakom i laksom kojeg je ulovio na njega

Štap dužine 9 fita na potoku obraslom gustim rastinjem može vam samo smetati, jer nemate postora za mahanje. Opet, kraći štap na velikoj reci ili jezeru nije efikasan, jer daje kraće zabačaje.

Hardy HBX jednoručni štap

Tako štapove do 7 fita koristimo na manjim i užim rekama, za mušičarenje sa ograničenim prostorom (granje stabala pored vode, šiblje i trska). Štapovi dužine od 8 do 9 fita su najpopularniji za lov pastrmke i lipljena, jer su univerzalni. Mogu se koristiti i na prelaznim vodama gde se love klen, škobalj, mrena i plotica. Omogućavaju duge zabačaje i solidnu kontrolu strune.

Zamaranje – Vanja Hadžiavdić Ribnik januar 2020.
CTS mušičarski štapovi

Štapovi dužine preko 9 fita su idealan izbor za reke, jezera i zalive, te velike dubine na kojima se lovi teškim nimfama i strimerima. Na tim mestima preduslov za dobar ulov je dug zabačaj i velika mušica.

Charles Jardine zamara ribu svojim štapom od 10 fita

Kod tkzv češkog nimfarenja se koriste štapovi čija je dužina veća od 9 fita i iznosi 9,6; 10; 10,6; 11; 11,6; 12 fita pa i više čak do 13 fita. Interesantno je da je težina bacanja mala, maksimalne AFTME #4, a kreće se od #0 do #4. Posebno se u prodaji javljaju univerzalni štapovi koje možete s posebnim segmentima produžavati ili skraćivati zavisno koju tehniku koristite pri lovu ribe na podvodne imitacije insekata.

Hanak – Alpen štap za nimfarenje s dodatkom za produžavanje štapa, ali može i bez njega

Npr. Alpen štap za nimferenje zahvaljujući posebnoj izgradnji, možete sastaviti da bude štap od četiri različite dužine za različite uslove i različite metode ribolova (baza dužine 2,90m + kratki produžetak 3,05m + duži ekstenzija 3,20m + oba dodatka 3,35m).
Mogu se koristiti i za lov suvim imitacijama, ali su predugi, ili ga koristiti bez nastavaka!

Vision – Nimphomaniac štap za nimfarenje

Nimphomaniac VISION linija štapova u klasama #3 (dužina 9’6″, 10′ i 11′) i #4 (dužina 10′), četiri dela i težine od svega 70-tak grama zadovoljiće sve vaše afinitete.
O još nekim štapovima za nimfarenje smo pisali na Mušičaru, pa pogledajte na Portalu!

Sabahudin Pehadžić – akcija Ribnik

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara, Osman Bejatović Ope i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*