Dunavu preti velika opasnost!

Dunavu preti velika opasnost!
danube_grabage web
Prizor fotografisan 14. avgusta u Kovinu u Vojvodini predstavlja smeće u Dunavu.

Pismo Italijana u Srbiji: Nisam isfrustrirani eko aktivista,
ali Dunavu preti velika opasnost!

Alesandro Vino (32) koji trenutno boravi u Srbiji, napisao je otvoreno pismo državnim organima, nevladinim organizacijama i svima onima koji imaju bilo kakav uticaj na reku Dunav. Zabrinuti Italijan kaže kako za 10 godina, koliko putuje Evropom,

prizor koji ga je ovde dočekao nikada pre nije doživeo.

Prizor fotografisan 14. avgusta u Kovinu u Vojvodini predstavlja smeće u Dunavu. “Da, čisto smeće”, potvrđuje Alesandro. “Poslednjih 10 godina putujem Evropom, od Skandinavije preko Centralne i Južne Evrope. Prizori poput ovog sa slike nisu toliko česti, ali da budem iskren, to nikada pre nisam doživeo. Podigao bih malo svest o tome ovde u Srbiji. Ne govorim ovde nikakvom sumnjivom preduzeću koje ispušta ilegalni otpad u reku, u pitanju je prosečna osoba, kojoj nedostaje to da voli svoje okruženje i vodi računa o njemu.

Nema potrebe naglašavati da je Dunav jedna od najvažnijih reka na našem kontinentu. Kažem našem, jer spaja i države koje nisu u EU.

Nisam ekološki aktivista. Nisam isfrustriran pa se ovde žalim. Jednostavno sam zabrinut slepilom naroda, političara, i mnogih drugih koji inače mogu mnogo toga da urade kako bi pomogli. Ovo je slika jedne zemlje. Godina je 2014. i toliko pričamo o održavanju. Po mom mišljenju, sve je to više posao nego poziv na realnu akciju. Jutros sam proveo čisteći mali deo (10 metara) Dunava, u gumenim čizmama, sa rukavicama, i sve što sam pokupio spakovao sam u velike kese za đubre. Niko mi nije rekao da to radim, niko mi nije naredio, sem pojma o održavanju u sopstvenoj ljubavi prema prirodi. Nisam odrastao u posebno prirodnom, ekološkom okruženju, šta više odrastao sam u prilično zagađenoj, urbanoj sredini, ali opet znam koji je ovo rizik u smislu flore, faune i privrede.

Mnogi turisti dolaze u posetu Srbiji svakog dana, koji su oduševljeni time koliki potencijal ova zemlje ima. Ipak, sa druge strane, groze se nečistoćom Dunava. To čujem i sam po Evropi, a i dalje.
Verujem da je ovo svačija obaveza, ne treba se samo horski žaliti na to kako političari ništa ne rade, pošto nisu oni sami išli okolo i bacali plastične flaše, štapiće od lizalica i špriceve u vodu.

Voleo bih da razumem politiku zemlje po čitavom ovom pitanju, kako Srbija planira da se bori protiv zagađivanja i da li postoji neki dugoročni plan i šta bi eventualno uspelo da podigne svest o ovome što se događa. Kao što rekoh, ovo je svačija odgovornost, tako da ako primite ovo pismo u prilici ste da uradite dobro delo. Čuvati prljavštinu pod tepihom nije rešenje, priložena slika nije lep prizor Dunava za vreme zalaska sunca, ali kao takva urezaće se u pamćenje.

Ponovo bih naglasio da je ovo prešlo sve granice. Utiče na ekonomiju, kao na primer ribolov, utiče na turizam, i sve vrste koje žive u i pored Dunava. Vlada bi trebalo da lansira kampanju kako bi se ovaj problem rešio. Što više ljudi bude učestvovalo sve će biti gotovi brže, lakše, i bolje.

Verujem da će ovo pismo stići u dobre ruke, ruke građana koji brinu o nečemu kao što je ovo”, napisao je Alesandro Vino uz srdačan pozdrav.

preuzeto: http://www.nationalgeographic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*