Drvene špulne (kalemovi) za konce

Drvene špulne (kalemovi) za konce

Nekada su se isključivo konci i žice prodavali na drvenim špulnama (kalemovima) koje su bile raznih dimenzija. Posle je uvedena standardizacija – veličina špulne je 3/4 X 1 inč (19.1 X 25.4mm), koja je ostala i do danas. U skorije vreme retko ko od proizvođača opreme i materijala za izradu imitacija mota svoje konce ili žice na drvene špulne. Sada se konci i žice motaju na špulne od plastike ili za deblje materijale i konce na motalice od kartona.

Drvene špulne (engl: Wooden Spools) su se pravile od materijala sa raznog drveća, a najbolje su se za izradu pokazale daske i letve od lakše vrste drveća topola, vrba, … Kalemovi su ostavljani u prirodnoj boji drveta, lakirani ili ne ili su bojeni.

Na špulnu je obavezno išla nalepnica sa podacima o materijalu, debljini, jačini, dužini i boji, te proizvođaču konca, lamete ili žice.

Mario vezuje, a na bobini je konac na drvenom kalemu

Ima ih i sada kupiti na tržištu kao prazne od drveta i nezavršene. Pakovanje od nedovršenih drvenih kalemova koji je savršen za letnje aktivnosti u kampu i drugim umetničkim i zanatskih projektima, te kod motanja konaca i žica na njih za pravljenja imitacija (flytying). Ima 25 drvenih kalemova po pakovanju. Veličina kalema je: 3/4 X 1 inč. Svaki kalem je sa rupicom koja je prethodno izbušena.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

1 Comment on “Drvene špulne (kalemovi) za konce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*