Drina je izgubljeni – nađeni mušičarski raj!

Drina je izgubljeni – nađeni mušičarski raj!

DANIJEl-i-SenoDrina je izgubljeni – nađeni mušičarski raj!

Sve veća popularnost ribolova, drevne veštine, je težnja savremenog čoveka da se vrati izvornom kontaktu s prirodom. U tom kontekstu mušičarenje se može posmatrati kao potraga za izgubljenim rajem. Kristalno čista voda pruža radost susreta s netaknutom divljinom. Malo je takvih reka u modernom svetu.
Brza i hladna, stanište salmonidnih vrsta, reka Drina je omiljeno odredište ribolovaca, a istovremeno, nedovoljno afirmisana među ljubiteljima mušičarenja.

DRINA-perucac

Mušičari iz Srbije i inostranstva prijatno se iznenade lepotom jedne od najčistijih reka u Evropi. Prednost reke Drine u odnosu na neke destinacije mušičara (u Mongoliji), je blizina civilizacije, koja nije narušila mir i prirodni ambijent.

IZVOR-vreloPerućac i Vrelo

Zanimljiv podatak za mušičare je da je Mušičarska federacija Srbije osnovana upravo u Perućcu, simpatičnom mestašcu na reci Drini i obali istoimenog jezera. Ribolov je nezamisliv bez pretresanja utisaka, priče, razmene iskustava i druženja. Kafić “Green fish” u centru Perućca, je stecište pravih sportskih ribolovaca, naročito mušičara. Zidovi ovog popularnog ugostiteljskog objekta su zapravo izložbeni prostor za bogatu zbirku mušica, a vlasnik Sena je nezaobilazni izvor informacija o svemu što može interesovati mušičare. Sena rado pomaže svima, naročito novajlijama. Na parkingu demonstrira osnove mušičarske veštine, a među onima koje obučava su i deca, poput osmogodišnjeg Danijela iz Bajine Bašte.

Perućac je oko 13 km udaljen od Bajine Bašte. Mesto je romantična mešavina modernog letovališta i starinske varošice. Mnoštvo terasa, udobni hoteli, za svačiji džep, blizina Tare, preporučuju ga svim ljubiteljima zdravog načina života. Senovite obale Perućca, izvor Vrela, najkraće reke u Evropi (samo 365 m), temeljno renovirani hoteli, (novorenovirana vili Drina, gde polupansion staje 1.800 din) savršen su ambijent za predah nakon ribolova.

vrelo

U Perućcu je ribnjak, koji se sada koristi u komercijalne svrhe, a prvobitna namena je bila poribljavanje dela Drine na kome je predviđena, ali ne i realizovana riblja staza. U planu je poribljavanje reke Vrelo, koja je u toj meri čista, da iz nje možete piti vodu. Ovaj kraj, na zapadu Srbije, ugostiće učesnike četvrtog kola mušičarske lige Srbije. Planirano je i da se organizuje takmičenje za mušičare, u okviru, već tradicionalnog, svetskog prvenstva u lovu mladice. Ko dođe uveriće se da je Drina obećavajuća za populaciju mušičara u svakom smislu.

vila-drina

Za početak, dođite, zamahnite štapom i ostvarite čarobni dodir sa izvornom prirodom, što je neuporedivo iskustvo. U maniru sportskog ribolova ribu vraćate, naravno!

DANIJEl-i-Seno-ucenje

Srećno i bistro!

Sonja i Haris Ćorović

 

 

Loading