Drina: Insekti i muve

Drina: Insekti i muve

 

drina musicar web

Drina: Insekti i muve
Izvod iz teksta “Drina iz ugla mušičara” – Đorđa Glavinića Mušičar broj 19.

“U prolećnom delu sezone od početka juna, na Drini su prisutni u velikom broju insekti iz reda tularaša. Obično se imitacije prave na većim brojevima udica #10, #12, a kako sezona odmiče #14 i #16.

Glavna hrana u ovom periodu su predstavnici roda Brachycentridae, Hydropsychidae i Rhyacophilidae, u svim fazama.

Prisutne su i jednodnevke, međutim nisu toliko atraktivne lipljenu, sve do sredine jula, kada kreće BWO.

drinske muve web3 drinske muve web5 drinske muve web6 drinske muve web4

Avgust je prilično specifičan mesec, kada je vodostaj obično najpovoljniji zbog redovnog remonta na HE Perućac, ali je tada lipljen manje aktivan. Da se prevari na nekog sitnog žutog ili zelenog tulara na #16 i sitnog mrava #18. Septembar je karakterističan mesec, kada su česte pojave padanja mrava na vodu.

drinske muve web10 drinske muve web9

Svako ko redovno dolazi na Drinu, mogao je da primeti ovu pojavu kada bukvalno svaka riba krene da uzima ove insekte sa površine. Stoga je bitno imati imitacije mrava i to nekoliko varijanti i veličina od #16 – #20. Krajem septembra i u oktobru ponovo kreće BWO i kako sezona izmiče, ukoliko vodostaj dozvoli ribolov u novembru, ponovo postaju popularni veliki tulari. Uspešno mušičarenje na Drini ne može se zamisliti bez kojeg atraktora, a među njima najviše se ističe crvena i vruća guza.

drinske muve web1 drinske muve web2 drinske muve web8

Mušičari lipljena uglavnom pecaju na površini ili raznim imitacijama plivajućih nimfi i emerdžera, u vodenom filmu. Samo mali broj se okušao u pecanju ispod površine nimfama, koje je itekako moguće. Nimfama se ne može loviti na svim mestima, ali ima toliko dobrih mesta, sa umerenim protokom i dubinom, gde je moguće spustiti nimfu na željenu dubinu. Za ovaj način mušičarenja na Drini potrebno je dosta vežbe i pravilan odabir pribora. Nimfa treba da je dobro otežana tungsten glavom i dodatnim namotajima olovne ili tungsten žice, ali često ni to nije dovoljno da sitnu nimficu na udici veličine #16 spustimo bliže dnu. Tada sistem treba da je što manje površine, kako ne bi stvarao preteran otpor. Najbolje je skinuti predvez koji je obično plivajući i vezati parče monofila dužine oko 2 m direktno na konektor. Na ovaj način monofil će bolje seći vodu i omogućiti nimfi da brže tone. Međutim loše strane ovog sistema su ograničenost zabačaja. Treba izbegavati dodavanje olovnih dramlija, koje obično budu pretnja za štap. Upotreba plivajućih upredenih predveza od monofila za nimfarenje je najveća greška. Danas je moguće pronaći veliki broj tonućih predveza polyleadera, pa se uz upotrebu tonućeg kanapa može uspešno loviti. Ja koristim predvez vlastite proizvodnje napravljen od polyneona solidne težine, koji prima tečnost ismeđu svojih niti i kao takav omogućava brže postizanje željene dubine, a visoko vidljivi indikator u vidu but sekcije, omogućava detektovanje svakog udarca.

Od nimfi koje treba forsirati na Drini su Crvena guza ili bomber, u raznim varijantama, razne varijante zečijeg uveta i fazanovog repa, imitacije vodenih račića – gamarusa i to sve na udicama veličina od #10 – #16 dobro otežane.

drinske nimfe web1 drinske nimfe web4 drinske nimfe web2 drinske nimfe web3

Đorđe Glavinić

Djordje Glavinic web
Đorđe Glavinić

 

Loading

1 Comment on “Drina: Insekti i muve

  1. Zaista lijep prilog posebno za musicare koji su najvise usredsređeni na lov lipljana, musice su vam izvanredne, “modernije”, ali sa izvjesnim “starim” naslijeđem. Drina je velika rijeka i izuzetno zahtjevna, pa i kada su uslovi (nizak i stabilan vodostaj!) – posebno zbog mladice, kojoj je skobalj glavni izvor hrane, ali je lipljan delikates i slag na tortu.
    Dok sam bio Sarajlija i Visegradska brana nije bila gotova, lipljana volio loviti oko Prace i na Brodu na Drini, iznad Foce. Manje poznajem dio ispod Bajine Baste, do Zvornickog jezera.
    Koji su tereni najbolji ili koliko toliko dobri?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*