Dozvole za rekreativni ribolov u Srbiji 2023.

Dozvole za rekreativni ribolov u Srbiji 2023.

Dozvole za rekreativni ribolov za 2023. godinu koštaće u rasponu od 600 do 7.000 dinara, što zavisi od vrste dozvole i kategorije ribolovca, navodi se u Pravilniku koji je doneo Ministar zaštite životne sredine.
Ništa se nije menjalo u odnosu na 2022.

Vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 7.000 dinara, a stariji od 65, žene i lica sa telesnim oštećenjima od 60 do 80 procenata plaćaće je 3.500 dinara.

Godišnja dozvola za lica sa telesnim oštećenjem većim od 80 odsto, one koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, vojne i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60 i više procenata, i lica mlađa od 18 godina koštaće 600 dinara.
Pravilnikom je propisano da dnevne dozvole za pecanje na ribolovnim područjima koštaju 1.000 dinara, a višednevne 2.000 dinara.

Za rekreativni ribolov na ribarskom području u zaštićenom području svi će plaćati 4.000 dinara. Izuzetak su zaštićena područja, parkovi prirode „Sićevačka klisura“ i „Ponjavica“, specijalni rezervati prirode „Ritovi donjeg Potisja“ i „Jerma“, zaštićeno stanište „Bara Trskovača“ i predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“ gde će ribolovci morati da izdvoje 2.000 dinara godišnje. Za zaštićena područja Palića i Ludaškog jezera dozvola će koštati 2.500 dinara, za park prirode Zlatibor i Radan 3.000 dinara, a pecanje u nacionalnom parku Tara iznosiće 4.500 dinara.

U zaštićenim područjima Đerdapa, Gornjeg Podunavlja, Karađorđeva, Stare Tise, Obedske bare, Bačkotopolske doline i Uvca rekreativni ribolov će se plaćati 5.000 dinara. U parku prirode Stara planina dozvola košta 6.000 dinara, a u predelu izuzetnih odlika reke Gradac 10.000 dinara.

Propisane cene primenjivaće se od 1. januara 2023. godine.

Godišnju dozvolu za rekreativni ribolov lice kupuje u mestu prebivališta ili boravišta, osim dozvola za ribolov u zaštićenom području.

NAPOMENA:
Na osnovu člana 45. Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda („Službeni glasnik RS“, br. 128/2014) obaveštavamo Vas da:
– svaki ribolovac je dužan da vodi evidenciju o ulovu na jedinstvenom obrascu (Pravilnik o izgledu i sadržini obrasca evidencije ulova ribolovaca i načinu vođenja evidencije o ulovu ribe, „Sl. glasnik RS“, broj 34/2015) koju izdaje korisnik ribarskog područja,
– evidenciju ulova ribolovac dostavlja korisniku na kraju tekuće godine,
– korisnik ne može izdati dozvolu za tekuću godinu ribolovcu koji nije dostavio evidenciju ulova za prethodnu godinu,
– podaci iz evidencije ulova ribolovaca sastavni su deo godišnjeg izveštaja korisnika.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_i_odrzivom_koriscenju_ribljeg_fonda.html

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

7 Comments on “Dozvole za rekreativni ribolov u Srbiji 2023.

  1. У решењу РФЗО од 30.03.2016.год. написано је да ПОСТОЈИ ПОТПУНИ ГУБИТАК РАДНЕ СПОСОБНОСТИ. Нема процента телесног оштећења. У питању је болест, Мултиплекс Склероза, због које сам пензионисан.
    Питање: У коју групу за риболовачке дозволе, ја спадам? (Имам 50 год)

    • Misli da ste vi u ovoj grupi:
      “Godišnja dozvola za lica sa telesnim oštećenjem većim od 80 odsto, one koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, vojne i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60 i više procenata, i lica mlađa od 18 godina koštaće 600 dinara.”

  2. Ja sam penzioner imam 58 godina, ove godine sam imao infarkt mozga (slog), u kojoj grupi za ribolovacke dozvole spadam, hvala

  3. Poštovani u članku ste naveli koliko košta doplata za sportski ribolov u zaštićenim područijima, parkovima prirode i tu je lepo napisano koji su to delovi, ali nigde nisam video da piše Vlasinsko Jezero gde spada i da li se tu plaća neka posebna dozvola ili doplata uz već kupljenu dozvolu i koja je cena ako se doplaćuje. Unapred hvala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*