Dozvole za rekreativni ribolov u Srbiji 2022.

Dozvole za rekreativni ribolov u Srbiji 2022.
Prvak Srbije u mušičarenju za 2021. Zdenko Brebrić akcija na Drini, foto: IK

Dozvole za rekreativni ribolov za 2022. godinu koštaće u rasponu od 600 do 10.000 dinara, što zavisi od vrste dozvole i kategorije ribolovca, navodi se u Pravilniku koji je doneo Ministar zaštite životne sredine. Ništa se nije menjalo u odnosu na 2021.

Vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 7.000 dinara, a stariji od 65, žene i lica sa telesnim oštećenjima od 60 do 80 procenata plaćaće je 3.500 dinara.

Godišnja dozvola za lica sa telesnim oštećenjem većim od 80 odsto, one koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, vojne i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60 i više procenata, i lica mlađa od 18 godina koštaće 600 dinara.

Za rekreativni ribolov na ribarskom području u zaštićenom području svi će plaćati 4.000 dinara. Izuzetak su zaštićena područja, parkovi prirode „Sićevačka klisura“ i „Ponjavica“, specijalni rezervati prirode „Ritovi donjeg Potisja“ i „Jerma“, zaštićeno stanište „Bara Trskovača“ i predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“ gde će ribolovci morati da izdvoje 2.000 dinara godišnje. Za zaštićena područja Palića i Ludaškog jezera dozvola će koštati 2.500 dinara, za park prirode Zlatibor i Radan 3.000 dinara, a pecanje u nacionalnom parku Tara iznosiće 4.500 dinara.

U zaštićenim područjima Đerdapa, Gornjeg Podunavlja, Karađorđeva, Stare Tise, Obedske bare, Bačkotopolske doline i Uvca rekreativni ribolov će se plaćati 5.000 dinara. U parku prirode Stara planina dozvola košta 6.000 dinara, a u predelu izuzetnih odlika reke Gradac 10.000 dinara.

Pravilnikom je propisano da dnevne dozvole za pecanje na ribolovnim područjima koštaju 1.000 dinara, a višednevne 2.000 dinara.

Propisane cene primenjivaće se od 1. januara 2022. godine.

Godišnju dozvolu za rekreativni ribolov lice kupuje u mestu prebivališta ili boravišta, osim dozvola za ribolov u zaštićenom području.

NAPOMENA:
Na osnovu člana 45. Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda („Službeni glasnik RS“, br. 128/2014) obaveštavamo Vas da:
– svaki ribolovac je dužan da vodi evidenciju o ulovu na jedinstvenom obrascu (Pravilnik o izgledu i sadržini obrasca evidencije ulova ribolovaca i načinu vođenja evidencije o ulovu ribe, „Sl. glasnik RS“, broj 34/2015) koju izdaje korisnik ribarskog područja,
– evidenciju ulova ribolovac dostavlja korisniku na kraju tekuće godine,
– korisnik ne može izdati dozvolu za tekuću godinu ribolovcu koji nije dostavio evidenciju ulova za prethodnu godinu,
– podaci iz evidencije ulova ribolovaca sastavni su deo godišnjeg izveštaja korisnika.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_i_odrzivom_koriscenju_ribljeg_fonda.html

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

11 Comments on “Dozvole za rekreativni ribolov u Srbiji 2022.

 1. vojni inavlid sam sa 70 procenata, gde mogu kupiti dozvolu ? Iz Odzaka sam.. i koja je cena

  • Iz teksta, treba čitati objave
   „Godišnja dozvola za lica sa telesnim oštećenjem većim od 80 odsto, one koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, vojne i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60 i više procenata, i lica mlađa od 18 godina koštaće 600 dinara“

  • Dobar dan. Interesuje me sledece: dal se moze kupiti dnevna karta direktno kod cuvara kad dodje u kontrolu? Za sportski ribolov na Dunavu (Dubovac)i kao na DTD, na Djurici. I dali moze se kupiti npr. Dozvola na 2 nedelje. Koja je cena? Hvala

   • Piše u tekstu:
    Pravilnikom je propisano da dnevne dozvole za pecanje na ribolovnim područjima koštaju 1.000 dinara, a višednevne 2.000 dinara. Godišnja je 7.000 dinara. Ne postoji dozvola na dve nedelje!

 2. Da li sa kupljenom dozvolom za sportski ribolov: Timočka Krajina DOO Zaječar mogu pecati i na dunavu u Kladovu i sve do Prahova ? Hvala ….

 3. Drugari jedan savet od vas ako pecas na jezeru i dode ribocuvar i ti naravno hoces platiti dnevnu kartu a on kaze da nemoze posto si iz opstine na kojoj se jezero nalazi i primorava te da kupis dozvolu za celu godinu a nebavis se stalnim ribolovom vas savet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*