Dobar ribolov na Ćehotini

Dobar ribolov na Ćehotini

Mjesec je jun 2021., a mjesta za mušičarenje gotovo pa da nema u Crnoj Gori. Snijeg, kojeg je bilo na nekim planinama i po 6-7 metara, i dalje se topi. Sve naše nade polagali smo na Ćehotinu, rijeku čiji vodostaj reguliše brana na Otilovićkom jezeru.

Kao i što smo očekivali, otvor sezone je počeo u Pljevljima. Ove godine nam se pridružio i novi mušičar Stevan Drašković, koji je jedva čekao da sezona počne. Stevan je, inače, moreplovac koji je čekao poziv da se ukrca na brod poslije pauze od 5-6 mjeseci. Bila je to i bitka sa vremenom da se isproba mušičarska oprema. Na njegovu sreću uspjeli smo da iskoristimo 4-5 dana za ribolov. Juče su moji drugovi, Vlatko i Stevan, posjetili mušičarski revir u selu Rabitlje, tik ispod brane. Taj revir je dug par kilometara i u potpunoj je divljini. Obala pa skoro i da nema, kretanje je uvijek krajem vode ili eventualno preko neke stijene uzanom kozjom stazom kroz mnogo rastinja.

Vlatko
Stevan
Ivica

Svaki novi teren koji otkrijete je priča za sebe. Odlučili su se da ribolov započnu u blizini brane gdje smo proteklih dana primijetili i ulovili dosta lijepih riba. Početak je bio jako slab. Riba na Ćehotini ima mnogo mjesta za skrivanje i kada nije aktivna obično je dobro skrivena ispod žbunja ili leži u podvodnim mračnim pećinama, gdje je prosto nedodirljiva. Stiče se utisak da je rijeka prazna. Za početak lovile su se mahom kalifornijske ubačene pastrmke koje se manje skrivaju, ali veoma oprezno biraju hranu. Te ribe su se potpuno prilagodile divljoj sredini, a pokušaji sa atraktorima i raznim šarenim kombinacijama mušica ne donose uspjeh.

Vodostaj u ovom reviru je tog dana dostigao, vjerovatno, svoj minimum. Protočna brana na Otilovićkom jezeru izgledala je kao prskalica za cvijeće, a oprezno kretanje bilo je preduslov za uspješan ribolov. Kako je dan odmicao divlja riba je stidljivo počinjala da izlazi iz svojih skrovišta u potrazi za hranom. Stevan, iako početnik u mušičarenju, veoma vješto je prilazio divljim ribama i uspješno ih lovio. Koristio je svoje iskustvo koje je sticao baveći se drugim tehnikama ribolova od svoje šeste godine i uz male korekcije vrlo brzo je savladao neke osnove mušičarenja. U drugom dijelu dana, Vlatko i Stevan, su uspjeli da prevare zavidan broj divljih riba. Bilo je i ulova dužine preko 40cm a i nekoliko kidanja tipeta. Divlje ribe su nevjerovatno jake i skoro da je nemoguće upecati ribu od 35+cm bez makar malo popuštanja kanapa. Ćehotina je prebogata rijeka hranom, u skoro svakom dijelu dana primjetno je rojenje makar 3-4 vrste insekata, što dodatno otežava izbor prave imitacije.

Uglavnom se uspješno lovi imitacijama od fazanovog pera sa hot spotom, naravno zec je uvijek dobar izbor, a i nimfe koje imitiraju velike kamenjarke daju dobre rezultate u lovu krupnijih primjeraka pastrmke i lipljana.

Na Ćehotini postoje dva odvojena mušičarska revira u kojima funkcioniše režim Uhvati i pusti. Reviri su dugi oko 3km i veoma su dobro obilježeni. Onima koji vole još više da istražuju na raspolaganju je i mnogo kilometara otvorenih voda koje su takođe pune divlje ribe.

Stevan je već narednog dana krenuo na put prema dalekom Japanu gdje ga je čekao brod na kojem će ostati narednih mjeseci. Sa sobom je, siguran sam, ponio lijepu uspomenu na mušičarske dane sa Ćehotine, a mi mu želimo mirno more.

Dozvole: Godišnja dozvola za otvorene vode 25 eura. Dnevna dozvola za revir na Voloderu 15 eura, a u Rabitlju 25 eura.

Veliki pozdrav od ekipe SRK „KOLAŠIN“ za sve čitaoce Mušičara BISTRO

Ivica Rajković

Loading

1 Comment on “Dobar ribolov na Ćehotini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*