Dlake i niti iz četkice za rep imitacije

Dlake i niti iz četkice za rep imitacije

Da bi naša imitacija, koju pravimo, bila atraktivna ribama i/ili ličila na svoj original u prirodi moramo na naše imitacije postaviti i rep(ić). Insekti koji imaju rep iz reda jednodnevki, a njima se hrane ribe su grupa insekata koju često imitiramo.

Spineri Radovanska reka

Rep, bar kod jednodnevki igra ulogu stabilizatora imitacije (muhe) i poboljšava otisak koji ona ima na površini vode, pa je zbog toga jako važan. On povećava ukupnu površinu muhe, pa ona bolje pliva

Nekoliko dlačica iz kista ili četke mogu lepo imitirati rep na jednodnevkama koje pravimo. Dva, tri ili više najlonskih vlakana (niti) iz četke u natural ili nekoj drugoj boji ili obojeni vodootpornim flomasterom su takođe dobar izbor, jer su praktično neuništivi

PVC niti iz četke

Kada sam pre par dana bio u Ribniku, Blažo Banjac iz prodavnice muha „Tea“ mi dade deo četke sa nitima koje on koristi za repiće imitacija jednodnevki koje radi. Kada se deo četke odvoji za repove da se ne bi rasipale niti istopimo kraj upaljačem koji će sve niti držati zajedno u jednom komadu. Po potrebi uzimamo dve ili tri niti za našu imitaciju i postavljamo ih tokom izrade. Kada je u pitanju dužina repić staviti ih da budu dugi kao imitacija ili dva ili tri puta duži, jer ima insekata koji imaju duge repove.

Četkica od kojih Blažo pravi repiće

Kada poštujete prirodna načela o vremenu pojave određenih insekata na vodi i oko nje imaćete ulove na vaše imitacije s repovima. Imitacije sa repom, koje ste napravili, nudite ribama i verujte u njih. Tek tada će uz pravu prezentaciju, na pravo mesto, ona izazvati napad ribe i učiniti vas srećnim.

PVC četka kineska
Nimfe sa PVC repićem
Zdenkova imitaciaj jednodnevke, postavljanje repa

Posle zamaranja i slikanja s ulovom isti neoštećen vratite u vodu!

Uživajte u izradi i verujte u svoje imitacije!

Bistro

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*