Deer hair caddis varijante

Deer hair caddis varijante

Mušice koje radim sa jelenskom dlakom imitiraju insekte iz roda tularaša (eng. Caddis).

Lovi se sa njim na površini vode zato što su to mušice koje vrlo dobro plove zbog svojstva koje jelenska dlaka ima. Radim ih na udicama namenjenim za izradu suvih mušica u veličinama od #10 – #14, a može i na manjim #16 ili #18 kad je voda vrlo bistra i riba oprezno uzima.

Dear hair Caddis – pogled odozdo na imitaciju

Više varijanti i kombinacije boja se mogu koristiti u zavisnosti od toga kakva je boja insekta (tulara) koje se roje trenutno na vodi.

Mogu se koristiti za lov pastrmke i klena kada je sezona rojenja tularaša na vodi. Najbolje rezultate daje kada padne na vodu i uz kratko povlačenje šnjure tako da malo para vodu i tad imitira tulara koji polaže jaja na vodi. Klen ili pastrmka je pokupi najčešće kad se mušica smiri, a takođe i u lovu takozvanim ,,slobodnim hodom”.

Potreban materijal za izradu jedne takve mušice je:

Osnovni konac 120/2 ili 8/0 (po strukturi sličan kao Hends twisted thread sastavljen od 2 niti).

Za izradu tela mušice se koristi prirodni dabing od zeca željene boje, a takođe može da se koristi i CDC pero. Za izradu krila koristim jelensku dlaku (Deer hair) raznih boja, a za porebravanje koristim srebrenu, bakarnu ili zlatnu žicu ili tanku lametu (u proporcijama sa veličinom udice i telom mušice), udica veličina #10 – #14 dry fly i pero genetskog petla coachman brown ili druge željene boje i head cement sa kojim lakiram glavu kad završim mušicu.

Ova kombinacija boja mušice koje su na slici mi se pokazala efikasno malo kasnije u dobu dana pred zalazak sunca kada ima rojenje insekta na vodi i kad nije jako sunce. Kombinujte i s drugim bojama.

Na ovim imitacija možete dodati i silly rubber legs i cdc pero ispod krila od jelenske dlake. Ovi dodaci mušici daje živost i dobro se pokazalo za lov na klena!  

Boban Mucunski

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*