Danish Fly Festival 2013.

Danish Fly Festival 2013.
plakat
Plakat festivala

Danish Fly Festival
Đole u Danskoj – lično iskustvo!

U Dansku sam otišao da održim ispit za CI kandidate i na “The Danish Fly Festival”, koji se održavao u dane 23/24. Marta 2013.
Put je odlično protekao (šta li može biti odlično kada sam sve žive prevoze iskombinovao auto-autobus-voz-avion).

Na aerodromu Billund nadomak samog mesta održavanja manifestacije – Kolding Denmark, dočekao nas je sneg i temperatura od samo par stepeni ispod nule. Nije bilo ništa iznenađujuće, jer sam dobio pravovremene informacije šta će me očekivati i da samim tim ponesem toplu garderobu i naoštrim se za nešto lošije uslove.

Ispit za CI kandidate
Tri kandidata za ispit, od toga jedna žena. U dva dana subotu i nedelju Lars i ja, kolega IFFF iz Danske posle pismenog i praktičnog dela ispita, smo doneli zaključke i jednoglasno se složili da su sva tri kandidata položila ispit. Dobro pripremljeni i potkovani znanjem, s tim što bih naročitao istakao ženu koja je položila – Lone.  Bez pardona je očistila ispit na svim poljima. Svaka čast još jednom!

IMG_0408
Zvanična akreditacija

Fly Fishing Festival
Drugi deo, i na moje iznenađenje je da sam tumarajući halom veče pred sam događaj, u petak, gde se održavao ovaj Fly Fishing Festival, naleteo na pano sa obaveštenjima šta će događati u naredna dva dana na mestima za Fly Tying i na mestu za FC prezentacije, … Čitajući spiskove sa imenima, vremenima, mestima izvođenja videh da neka imena sa liste za FT su mi bila dobro poznata kao i njihovi radovi, takođe i veći deo sa liste za FC, samo jedno mi nije bilo jasno, šta će moje ime i prezime na tom spisku uz imena Henrik Mortensena, Paul Ardena, Lars Bentsena i ostalih više manje znanih meni?!?!?

festival
Fly festival – Bacači, spisak izvođača

Upitah Larsa, koji je podpresednik udruženje IFFF Denmark, o čemu se zapravu tu radi. On će onako ladno – “Pa ništa posebno,  imaš u subotu pola sata za DEMO i isto toliko u nedelju”. Rekoh lepo baš na vreme saznah, a šta da pokažem upitah ga…? On: Šta god misliš da je OK… i nije bilo problema oko toga da li imam šta da pokažem, već drugi veći problem, što nisam znao program ostalih učesnika. Problem je bio spremiti nešto, a da se ne poklopim sa nekim od prethodnika. Imao sam celo veče da osmislim DEMO za prvi dan, a za nedelju sam ostavio razmišljanje za sledeći dan.

Isto veče na bazenu unutar hale prvi sa kojim sam se upoznao je bio Henrik Mortensena. Čuli smo se i pre toga mailom te ugrabili nešto vremena pre same manifestacije za malo razgovora (naravno o ZPey).

Paul Arden Demo
Paul Arden Demo

DSC05761

O festivalu
Novi dan i Danish Fly Fishing Festival 2013.  je svečano otvoren. Nešto o samom festivalu. Održava se svake druge godine. Ustvari to je ribolovački sajam ili tačnije fly fishing i najveći je tog tipa u Danskoj, ako sam dobro razumeo. Okupio je kompanije kao što su Vision, GuideLine, Scierra, Zpey, zatim FlyFishEurope.de sa kompletnom ponudom, onda prodavaca ili distributera za Orvis, Fishpond, Hardy, Winston, Loop, SexyLoops, neki još novih firmi i mnogih drugih.

Veliki deo ovog dešavanja je usmeren na fly tying: prezentacije od puno poznatih faca sa polja FT, zatim takmičenje u različitm kategorijama koja su se ordžavala u posebnim prostorijama za to, video prezentacija novih filmova, zatim nekih destinacija i mnogo toga sličnog (ovo sve u 5 ili 6 prostorija koje su jedne do druge, otvorenog tipa). Trebalo je posetiocima vremena da obiđu sve.

Centarlni deo je bio odvojen za vezače. Skoro pola štanda su okupirali prodavci za FT sa dobrim delom svoga štanda na kome su se radile mušice i da istaknem 90% spey mušice zatim ostali tipovi možda 10% i manje. sa tim i povežite ponudu udica i materijala i sve će bitno kristalno jasno.

Hans Weilenmann nad me
Hans Weilenmann i Đorđe
DSC05773
Vezači
DSC05774
Hansove mikro mušice

Od dve velike hale, polovina one veće je bila namenjena za bazen i za prezentacije štapom i kanapom.

Izvan hale tog sportskog kompleksa bilo je montirano 6 bazena, ako se nisam prevario, možda jedan ili dva više, koji su bili zakupljeni skoro od svake firme posebno. E tu sam najviše proveo onog malo slobodnog vremena koje sam imao. Uz skoro svaki bazen po jedno 20 tak i više štapova spremnih sa čekrcima i kanapima. Gde sam i šta probao mogu u nekim drugim temama, a ima i šta da napišem, i dobro i loše.

DSC05777

DSC05775

Prvi dan su se organizatori trebali izboriti sa ledom koji je okovao sve bazena. Užurbano, ali i organozovano sve se to rešilo i festival je mogao da počne.

DSC05789
Đorđe Demo

DSC05791

DSC05790

Epilog
Šta mogu da istaknem i da kažem da je ostavilo utisak na mene. Odlična organizacija pre svega, puno ljudi uključeno, puno novca.
Glavni sponzor je bio Vision sa popriličnom sumom novca sa kojim su ušli u glavno sponzorstvo sajma što se i moglo videti na svakom koraku. Iako sam imao akreditaciju kao član komisije za ispit koje se tu i dešavao, bio sam pod zastavom Sexyloops-a. Za mnoge ovaj novitet je ostavio pozitivina utisak. Dosta su probali, neki kupili, neki naručili itd.

Puno još toga se dešavalo.

Đorđe Anđelković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*