„Dani pastrmke“ na Zlatiboru

„Dani pastrmke“ na Zlatiboru
milka-pajovic-iz-ivanjice-druga-na-danima-pastrmke-2016-u-ljubisu-foto-zlatiborpress
milka-pajovic-iz-ivanjice-druga-na-danima-pastrmke-2016-u-ljubisu-foto-zlatiborpress

„Dani pastrmke“ na Zlatiboru

U zlatiborskom selu Ljubišu minulog vikenda održani su „Dani pastrmke”, narodna manifestacija za promociju ljubiške pastrmke i njene pripreme. Ta riba se ovde gaji u mnogim ribnjacima i kao specijalitet služi u ovdašnjim ugostiteljskim objektima.

Mnoštvo takmičara nadmetalo se u osobenom spremanju pastrmke, pri čemu su i posetioci imali priliku da probaju pripremljeno. Žiri je odlučio da zvanje pobednika pripadne kulinarskom dvojcu iz Požege koji su činili Novica Joksimović i Miroslav Biljejić, druga je Milka Pajović iz Ivanjice, a treći restoran „Žubor” iz Pribojske Banje. Pobednici su pastrmku pekli na roštilju i u foliji, s dodatkom mediteranskih začina, dok je Milka bogatim nadevom napunila ribu i pržila je na masti.

S obzirom na to da se u mnogim krajevima Srbije gaji i sprema pastrmka, ovim takmičenjem u Ljubišu, ukoliko bi se proširilo, lakše bi stigli do odgovora gde se i po kojem receptu priprema najbolja ova riba kod nas. Zato u zlatiborskoj opštini Čajetina, koja je pokrovitelj ljubiških „Dana pastrmke”, nameravaju da manifestacija postane regionalna i preraste u širi skup koji, uz ostalo, ima za cilj da organsku proizvodnju pastrmke podrži, sačuva i omasovi.

Politika.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*