Danas je Svetski dan voda

Danas je Svetski dan voda

Svetski dan voda obeležava se širom sveta kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i kako bi se podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog datuma.

Ove godine, Svetski dan voda biće obeležen uz slogan „Priroda za vodu“ koji ima za cilj podizanje svesti o potencijalu prirodnih rešenja problema vezanih za vodu na planeti.

Potrebe za vodom kod odraslog čoveka iznose u proseku od 2,5 do tri litra dnevno. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom neprekidno raste.

Kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, veliki deo ljudske populacije je i dalje suočen sa problemima u snabdevanju zdravstveno ispravnom vodom za piće.

Broj ljudi koji su izloženi riziku od poplava danas iznosi oko 1,2 milijarde. Najmanje 65 odsto šumskog zemljišta je u degradiranom stanju, a od 1900. godine je ljudskom aktivnošću izgubljeno između 64 do 71 odsto prirodnih močvara.

Autor: Beta
Foto: Arhiva Mušičara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*