Dan zaštite biodiverziteta

Dan zaštite biodiverziteta

Dan zaštite biodiverziteta

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti građana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja.

Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene.

Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

1 Comment on “Dan zaštite biodiverziteta

  1. Velika je steta sto se ovakvi naslovi ne popularizuju i to koliko mladi danas nemaju svest o ekologiji. Doduse, ne mogu se ni stariji pohvaliti nekim prosvetljenjem. Resursi koje imamo sve vise bivaju iscrpljeni a to se odnosi i na one koji se ne obnavljaju.
    Organizovati neki mars ili paradu ovakvih stvari i podizati svest.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*