Dan velikih lipljena na Plivi

Dan velikih lipljena na Plivi

vlado-3

Dan velikih lipljena na Plivi
Reportaža s Plive

Subota jutro, prvi dan uvijek prekratkog vikenda, nakon jako naporne sedmice. Budi me kao po običaju moj biološki sat, ujutro oko 7. Spavalica sam, ali adrenalin vikenda me odmah diže iz kreveta.

Prvi pogled kroz prozor odaje prekrasne zlatne sunčeve zrake, lagana izmaglica se izdiže, cvrkut ptica daje mi do znanja da će ovo biti još jedan prelijep vikend. Odluka brzo pada, mušičarenje, ovog puta na Plivi.

Kako su reprezentativci otputovali na svjetsko prvensto u mušičarenju, ljeto je već na izmaku, vodostaji su jako niski, znam da će vikend na vodi biti pravi pogodak, bez puno gužve i stranaca. A mušičarenje k’o mušičarenje, lipljen k’o lipljen, ćudljiv i nepredvidiv, ali onaj Plivski je već priča za sebe. Koliko god da ga mnogo bilo u Plivi, uvijek se dobro treba potruditi i nadmudrivati, da se koji i prevari. Valjda sve to daje neku posebnu čar našoj ljepotici Plivi. Svaki novi ribolov predstavlja mnoštvo novih iskustava i saznanja, savjeta iskusnih mušičara, ali prevenstveno uživanja u vodi i prirodi. Sam osećaj držati u ruci lipljena, koji ti je podario nezaboravnu borbu, igru zavaravanja i na kraju zamaranja, puštanje i poklanjanje života tako dostojanstvenom lipljenu velikog raširenog leđnog peraja, kao veliki jarbol na nekoj morskoj jedrilici, je nešto posebno. To je nešto čemu se mi mušičari uvijek vraćamo.

pliva-3
Pliva iznad Lekića mosta

Otvaram kutije da vidim šta je ostalo od mog zadnjeg ribolova, fino sam naoružan. Pliva ima neke svoje adute, sve je tu. Uzimam telefon i bez razmišljanja pozivam svog dobrog prijatelja, Mlađu iz Šipova. Uvjek nasmijan i raspoložen, izvrstan kako lovac tako i mušičar, a prije svega domaćin. Mlađo odmah prihvata prijedlog, idemo zajedno da mušičarimo, čeka me kod svoje kuće, pa ćemo uz pokoju čašicu rakije, kafu i razgovor da napravimo plan. Jako brzo, u iščekivanju ribolova i druženja, pakujem štapove, opremu, i krećem. Put do Šipova mi je baš kratko trajao, razmišljajući o Plivi, njenim lipljenima i okolnim zelenim brdima.

Dolazak u Šipovo

Mlađo me dočekuje, sjedamo ispred njegove kuće, atmosfera prava domaćinska, rakija i kafa, pa sve po redu. Njegova Milanka nam je i doručak spremila, pravi tradicionalni, domaći, sa svim svojim delicijama. Inače, Milankini kolačići kako ih ona naziva, nisu kolačići kako to samo ime kaže, ali taj epitet s’pravom zaslužuju. Spremani od nekoliko vrsta brašna, heljdinim i ostalim, predstavljaju pravo uživanje za naša nepca, nešto slično uštipcima, ali po specijalnoj Milankinoj racepturi, prhki i hrskavi.

dorucak-1
Doručak kod Mlađe i Milanke

Misli nam lutaju negdje između stola i rijeke, uživamo i punimo se energijom, dobrom voljom i smjehom, kujemo plan i dogovor brzo pada. Krenućemo od LTG kompleksa, niz Plivske brzake, prema mostu u Pljevi, pa taman kad se umorimo tamo pravimo pauzu. Dan proveden sa pravim ribolovcima, iskrenim i dobrim ljudima je stvar odabira, nije slučajnost, ti momenti sa njima dobijaju smisao, čine nas srećnim i beskonačnim kao rijeka.

Na vodi

Dolazimo do LTG recepcije, obavljamo potrebne procedure, javljamo se čuvarima da ćemo da budemo na vodi, i naš ribolov počinjemo od brzaka odmah ispod LTG kompleksa. Voda jaka, teško je raspoznati siluetu ribe u vodi, bacamo malo teže nimfe, no nismo imali nekakvih dešavanja. Dolazimo ispod jednog hrasta uz lijevu obalu, voda malo dublja i nešto sporija, par kamenih prepreka u vodi, idealno mjesto gdje možemo očekivati pokoju pjegavu ljepoticu. Uskoro smo imali i javljanje, te na štapu krupnu ribu, jako lijep lipljen nas je iznenadio, slikanje i nazad u vodu. Poslije toga, obojica još po pastrmku na istom mjestu, i nastavljamo dalje. Kako se spuštamo niz Plivu, voda je i pomalo sporija, posmatramo dno, no tek po kojeg, nezainteresovanog lipljena uočimo. Nismo zadovoljni, očekivali smo više akcije, no to je Pliva.

vlado-4

Dolazeći na nekih dvijestotinjak metara iznad mosta u Pljevi, počinju ozbiljnija dešavanja, mnoštvo lipljena ispred nas, pod našim nogama, u čistim djelovima dna sakrivenih iza trave, iščekujući neoprezne nimfe jednodnevki, larvi hidropsiha i kedisa. Mlađo je uporan, pokušava krupnijim nimfama, dok sam ja imao nekoliko manjih lipljena na jako sitne nimfe. Savjetuje me, krupna nimfa donosi i krupnijeg lipljena, što ja olako i prihvatam, te ubrzo dobijam i rezultate. Na štapu nekoliko finih lipljena, neki su slikani, neki su vraćeni bez slikanja, a neki su se i sami oslobodili. Sam potez iznad mosta u Pljevi je mjesto sa toliko lipljena, da ribolov može da ti i dosadi. Tu se i zadržavamo ostatak dana, lipljen je proradio te nema potrebe da idemo dalje.

vlado-1

Prevalili smo skoro pola dana, umor već radi svoje, a hladno pivo iz gajbe u ledeno hladnoj Plivi nas mami na obalu, pa se odlučujemo da napravimo pauzu i da se okrijepimo kod Prpe i Slavice na njihovoj skromnoj terasici kod mosta u Pljevi. Prilazeći obali Mlađo je primjetio dva krupna lipljena, jedan pored drugog, tek lijenim pokretom u stranu kupeći nimfe odaju svoju poziciju. Mlađo ipak zastaje i odlučuje se da ih pokuša uloviti. Njegova upornost se ubrzo i isplatila, jedan je tu i nakon slikanja veselim pokretom se vraća u svoje carstvo sa ruke vještog mušičara.

pliva-2
Mlađo s lipljenom

Drugi lipljen ostaje nepomično da stoji na istom mjestu, prkoseći nam ne daje se omesti.

Pauza za ručak, pa nastavak lipljanskog niza

Pravimo pauzu, ispijamo pivo, i punimo baterije za nastavak naše avanture, ali nemamo namjeru da idemo podalje od mosta. Vraćamo se i Mlađo se opet odlučuje da uhvati tog drugog lipljena, što mu odmah i polazi za rukom. Prvi zabačaj, lagano povlačenje nimfe, lijeni pokret ribe u stranu daje znak da je riba zagrizla nimfu, lagana kontra i ples počinje. Lipljen je podario baš lijepu borbu mom drugu, slikanje, aplauz posmatrača sa obale, i riba je nazad u vodi.

pliva-1

Kako je noć sve bliža, imamo osjećaj da je riba još aktivnija. Mlađo ostaje iznad mosta, a ja se spuštam ispod stubova mosta, mjenjam nimfu i stavljam fazanku sa oranž tungsten glavom, što se ispostavlja kao dobar potez u sam sumrak. Seriju krupnih lipljena prekida tek pokoja potočara, kojih oko mosta ima baš dosta. I kao što to dolikuje pravim domaćinima, ribolov završavamo zbrajajući utiske uz večeru i rakiju kod Mlađe ispred kuće, na njegovoj terasi, uz specijalitete sa roštilja njegove Milanke.

Koliko god bila fascinantna, koliko god pljenila svojom ljepotom, ostavljala bez daha svojom bojom i stakleno glatkom površinom, i koliko god priče o ribljem bogatstvu i egzotičnim lipljenima činile ovu rijeku tako posebnom, jedan osećaj nadvladaće sve ostale. Prevariti dostojanstvenog plivskog zlatnog lipljena mušičarskim priborom, na neku svoju imitaciju, je nešto posebno.

vlado-5
Ova rijeka je veliki potencijal i to nepogriješivo osjećate svaki put kad kročite u nju. Sve što ste čuli o ovoj rijeci, tačno je.
Pozdrav sa Plive, do neke sledeće prilike!

Vladimir Kukrika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*