Dan ulova velikih lipljena na Ribniku

Dan ulova velikih lipljena na Ribniku

Reportaža: Dan ulova velikih lipljena na Ribniku
Ulov kapitalnog lipljen a od 53cm Ribnik

Kako nam Darco Drca iz Švedske svake godine dolazi na Ribnik tako između nas nekoliko kolega pade dogovor da se nađemo upravo tu i da zajedno pecamo lipljena.

Nađosmo se u četvrtak 27. jula ove 2017 godine svi na Ribniku: Ismet Bajraktarević, Ado Begović i ja (Anto Lord Matošević) smo došli skupa, Danijel Gavran (takođe iz Švedske) je došao dan ranije, a Darco Drca je došao nešto malo poslije nas.

Taj dan je bilo ono, upoznavanje stanja na vodi, traženje prave muhe a bilo je i lijepoga uspjeha. Navečer se malo posjedilo i razgovaralo te smo ispratili Darka koji je zbog obaveza morao otići, a mi ostali na spavanje.

Sutra dan je krenuo pravi ribolov. Već znamo šta lipljen uzima tako da je odmah krenulo sa pravim ulovima. Uzvodno od Aqua restorana pa do crnjaka bio je ribolov za pamćenje. Ismet i Ado su već imali kidanje muhe. Nekoliko onih 45+ već je bilo vani na slikanju i brzo nazad puštanje. Vrijeme idealno, voda bistra a lipljenova nestvarno mnogo i to sve kapitalci.

Tu smo svi poredani desetak metara jedan od drugoga i onda uze meni namjenjen lipljen. Divota ga je bilo gledati kako me namjerava prevariti i onako ogroman vijuga do trave u nadi da mi pokida ili se otkači. Drugari se skupiše oko mene i navijaju. Poslije nekog vremena konačno se predao i završio u meredovu. Bio sam presretan, jer sam znao da je preko 50cm…

Anto Lord Matošević s rekordnim lipljenom od 53cm

Ado brzo dođe sa metrom koji pokaza 53cm. Slijedi slikanje i puštanje u vodu. Za mene je dan već bio ispunjen. Lijepo je imati drugare kao što su Ado Begović, Ismet Bajraktarević, Darko Drca i Danijel Gavran koji su se radovali sa mnom kao i ja.

Za napomenuti je da je lipljen uzeo fazanku na broju 18, otežanje tungsten srebreni 2,0mm, silk samurai 0,10mm; pribor je bio: štap cortland 8,6” četvorka i čekrk guideline rapture 3/4 koji sam osvojio u Kulen Vakufu.

U prilogu dostavljam i nekoliko ulova mojih drugara….

Ismet Barjaktarević
Ado Begović

BISTRO!

Anto Lord Matošević

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*