Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje
earthflagpdDan planete Zemlje
U svetu se danas nizom manifestacija obeležava Dan planete Zemlje, 22. april, sa ciljem da ljude podseti u kakvom se stanju nalazi priroda naše planete.
Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom,
što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene…
Dan panete Zemlje će biti obeležen i u Srbiji, nizom akcija koje su usmerene na upoznavanje gradjana s problemima s kojima se suočavaju ekosistemi, ali i zagadjene urbane zone i način na koji se može poboljšati stanje životne sredine.

Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i neformalna Zelena poslanička grupa, tim povodom organizuju okrugli sto “Uticaj javnosti na donošenje zakona” na kome će se raspravljati o saradnji i ulozi organizacija civilnog društva i tog Odbora na očuvanju ekologije.

Naučno-stručno drustvo za zaštitu životne sredine “Ekologika” i Institut ekonomskih nauka organizuju takođe međunarodni naučni skup “Uticaj klimatskih promena na životnu sredinu i privredu”, a koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije koja je održana tog dana.
Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Izvor: BETA

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*