Dan planete Zemlje 2014.

Dan planete Zemlje 2014.

zemlja web

Dan planete Zemlje 2014.

U svetu se u utorak obeležava, 22. april, koji je, kako je kazao u ovogodišnjoj poruci generalni sekretar UN Ban Ki Mun, prilika da čovek razmisli o svom odnosu prema planeti koja je njegovo uporište i pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti.
“Vazduh koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana deo su osetljivog globalnog eko sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, od sve većih nestašica pijaće vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagadjenijeg vazduha i mora u mnogim delovima sveta, vidimo tešku ruku čovečanstva”, naveo je Ban u poruci koja je objavljena na sajtu UN.

dan-planete-zemlje webOn je kazao da je potrebna globalna promena stava i postupanja, a posebno je važno pozabaviti se načinom na koji nastaje energija na kojoj se bazira opstanak čovečanstva.

“Sagorevanje fosilnih goriva je osnovni uzrok klimatskih promena, koje sve više prete napretku i stabilnosti svih regiona. Zato su svetski lideri obećali da će 2015. postići globalni obavezujući klimatski sporazum”, naveo je Ban i najavio za 23. septembar klimatski samit na najvišem nivou, koji će biti priprema za sporazum.

U Beogradu će, povodom Dana planete, amabsada SAD organizovati uredjenje parka posvećenog lekarki Rozali Morton koja je osnovala tri bolnice u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, uključujući i jednu u Beogradu.

Cilj akcije je da se pokaže podršku SAD naporima da se zaštiti životna sredina, kao i da se podigne svest gradjana Srbije, a posebno mladih o tom važnom pitanju.

1488285_674352072602373_591922513906546513_n

22. april, obeležava se od 1992. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, a nakon što je u Rio de Žaneiru održana konferencija o životnoj sredini i održivom razvoju. Cilj je da se na taj dan čovečanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomernog zagadjenja i nekontrolisane potrošnje resursa.

UJEDINJENE NACIJE, 22. aprila 2014. (Preuzeto: Beta.co.rs)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*