Dame u mušičarenju – Srećan Praznik

Dame u mušičarenju – Srećan Praznik

Dama musicarka u suton webU susret Danu žena, 8. martu.  ruza s licem

Kako je sveta i veka, uvek je pecanje bilo “muški posao” ili zanat, mada je istorija kroz vekove pokazalo da je bilo dama koje su se veoma uspešno time bavile. Mušičarenje, jedna od najlepših tehnika ribolova nije tome imuno.

Neke dame su ostavile neizbrisiv trag i dubok pečat u istoriji mušičarenja (dama Julijana, …), a i dandanas smo svedoci da ih ima (Joana Wulff, …). Istina retko ih viđamo na vodama koje pohodimo. Na ovim stranicama lista Mušičar ćemo neke od njih predstaviti i pokazati, da ih malo bolje upoznate.

homepageimage2web

Prostor ExYu, kao sredina sa dosta patrijahalnim shvatanjem uloge žene, je kroz istoriju smatrao da je njeno mesto “u kući”, da je ona stub porodice, da je supruga, majka, ćerka, baka. Muški posao je bio da obezbedi lovinu tj. hranu za porodicu – ribu i novac za egzistenciju. Samo muški deo populacije sinovi, očevi, braća, dedovi su mogli da se bave sportom i da u njemu uživaju. Damama je ostavljeno da im se dive i da ih poštuju.
Boravak u prirodi, pored vode i ribolov je bio naporan za žene, koje nisu imale vremena, jer su morale da brinu o svemu drugom, imanju, deci, stoci, kuvanju, pranju, školi, ručnim radovima, a muškarcima je ostavljeno to “zadovoljstvo” zvanao pecanje – mušičarenje – gubljenje vremena. Ko se uči pecanju, sinovi, unuci, dok ćerke treba da uče da kuvaju, vezu, pletu i da se bave lepim stvarima.

UFAW_W~1

Da li je to i u ova današnja vremena tako?

Ima li dama na ovim prostorima koje se bave mušičarenjem? Emancipacija žena je sve više vodila oslobađanju “stega” i prihvatanju žena kao bića koja isto tako mogu uživati u čarima prirode, posebno sada kada i one privređuju. Početak smatranje sportskog ribolova, kao vida relaksacije je mnogim zaposlenim ženama i devojkama omogućio da teško i radno provedenu nedelju na poslovima profesionalne orjentacije i poslova i/oko kuće, zameni, preko vikenda, relaksacijom i pražnjenjem. Mnoge žene na zapadu ovaj vid relaksacije i razonode upražnjavaju i dosta ih ima u svetu mušičarenja. Mušičarenje je jedan fini sport, koji nije naporan i pruža veliko zadovoljstvo u zabacivanju, lovu ribe veštačkom muhom i a posebno pravljenju muha gde dolazi do izražaja umetnička crta.

U oblasti mušičarenja dama baš nema mnogo.

I dalje stoji da je to “muški sport”, ali kao i u svakom segmentu modernog života – ima ih sve više, pa čak i na ovim našim prostorima. Videti damu da maše mušičarski štapom na vodi je do skora bilo čudo! Broj dama u mušičarenju, u odnosu na mušku populaciju, je minoran, što zavisi i od vaspitanja. Kako idemo na Zapad, prema Evropi, stvari se menjaju, dama je više, dok je na Jugu i istoku dama u mušičarenju veoma malo, skoro da ih nema. Neke su izvrsne mušičarke, neke vrhunski bacači (ni jedna dama nije EFFA instruktor u Evropi), neke izvanredni vodiči, a ima ih koje vezuju muhe, pa su čak od toga stvorile posao. Nekoliko lepih blogova dama mušičarki ima na internetu. Samo napred!

Dame se u mušičarenju veoma dobro snalaze, čak ima i takmičarki (Slovenija – Katarina Šešet). O nekima od njih na narednim stranicama. Ovde nisu sve obuhvaćene. O mnogim damama ni ne znamo da mašu, pa se iznenadimo kada ih vidimo na vodi – mada retko! Redosled prikaza ne određuje kvalitet, godine starosti i pripadnost veri ili naciji. Prikaz je slučajan, a sve one su veliki pobednici. One poznate ili pak nepoznate široj javnosti su tu pored nas na vodi da nam pecanje učine lepšim.
Poštujte njihovo htenje i napor! Bistro svima, a posebno damama mušičarkama!

Dama musicarka 4 web

Dama musicarka 7 web

Dama musicarka 1 web

Dama musicarka 2 web

Dama musicarka 5 web

Dama musicarka 3 web

buket lala

Slike dama s naših prostora u galeriji https://www.musicar.rs/galerija/dame-musicarke/

Pročitajte o njima na https://www.musicar.rs/2009/03/

Srećan praznik!

Urednik Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*