Dame mušičarke – Natalija

Dame mušičarke – Natalija

Natalija 2U susret Danu žena, 8. martu

Dame mušičarke – Natalija Knežević Ivanović

Moj prvi susret s mušičarenjem bio je preko filma “Reka uspomena” Roberta Redforda, koji mi je i danas u živom sećanju. Kroz ceo film se proteže lajtmotiv, zabacivanja mušice na tako elegantan, ritmičan i očaravajući način. Kako tada, tako i danas sam fascinirana mušičarenjem. Mislim da u sebi sadrži više stvari.

To je za mene rekreacija, jer zahteva stalno kretanje i angažovanje tela, relaksacija, jer se nalaziš u prirodi, gde su reke čiste i prozirne, a samim tim i misli se selektuju i čiste. Čovek je opušten. Ukoliko vezujete i kreirate mušice, na koje lovite, to je onda i umetnost.

Moja priroda i karakter ne trpe statiku i mirovanje, tako da mušičarenje ispunjava sve uslove da postane i ostane sastavni deo mog života. Od malena se bavim sportom, pa mi se dopada i sama filozofija “fer pleja” u mušičarenju, uhvati i pusti, borbe za očuvanje reka i fonda u njoj. Na taj način obogaćujem i svoj život.
Imala sam sreću da mi je suprug Bobo Ivanović, strastveni ribolovac. On me je uputio u tajne mušičarenja i pravljenja mušica. Sama izrađujem muhe, a najdraži mi je gamarus i strimeri.

Zajedno smo snimili putopisni film o ribolovu u Švedskoj od juga do severa, na moru, jezeru i rekama. Dizajnirali smo odeću za mušičare, a Bobo ih je oslikao. Ubrzo će izaći na tržište. Osnovali smo, u Vojvodini, prvi mušičarski klub Tvrđava, tako da direktno učestvojemo na edukaciji mladih, kao i svih zainteresovanih. Imamo blizance koji nam se rado pridružuju u mušičarenju na rekama Srbije, Bosne i Slovenije. Moja ljubav, na prvi pogled, je reka Ameron u oblasti Jemtland u Švedskoj.  Svest ljudi o neophodnosti očuvanja prirode treba da se podigne kroz razna predavanja, emisije, filmove, akcije i posebno ličnim primerom.

Za mene je značajno, da ljudi, koje sam upoznala, baveći se ovim sportskim ribolovom, nose u sebi kvalitet i životnu filozofiju koja je u skladu sa prirodom i njenim zakonima, jer i mi sami primarno činimo njen sastavni deo i učestvujemo u njenom skladu.

Pesma „Vrba“ koju je Natalija ustupila listu Mušičar

VRBA

Pletenicu ruse kose
raspustila je,
nežno je nežno
do zemlje spustila.
Njedra joj njena
zelena boja sakrila.
U prolećno jutro
kapljama rose se umiva.

S povetarcem blagim
što joj lice
svakog dana ljubi
u strasno milovanje
ovog jutra se uputi.
Jutarnji vetar
je tanane puti bio
tako da silnu ljubav
ove vrbe on ne istrpi.

Šibajući kao bičem
pramenovima kose svoje
vetru je rane nanela
i nemo ga od sebe gurnula.
Još uvek željna milovanja
novi je vetar
željno sačekala.
S prvim zagrljajem
za jutarnjim vetrom
ona je tugovala.

Natalija 4

Natalija 1

Natalija 3

Bistro i srdačan pozdrav od Natalije K. Ivanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*