Da li su mušičari čudaci?

Da li su mušičari čudaci?

Da li su mušičari čudaci?

Ne tako davno je važilo pravilo da je mušičarenje sportski ribolov za dokone bogatije ljude, koji mogu sebi priuštiti vrlo skup pribor. Govorilo se takođe, da su mušičari malo „čudni“ ljudi, snobovi, od kojih se zaziralo.

Niko nije mogao da ospori njihov ulov, koji po pravilu nije bio mali. Ostali, nemušičari, su samo mogli da uzdišu i pitaju se kada će i sami uloviti tako puno lepih i velikih riba.

Mušičari su izazivali čuđenje i kod ostalih pecaroša, posebno starosedelaca, ali se vremenom polako stvari počinju menjati, te se i zakleti protivnici mušičarenja hvataju mahača i veštačkih mušica, da osete taj adrenalin, kada se na štapu ima velika riba. Sada je i njima jasno zbog čega ti ljudi potegnu 500km (i više) da bi lovili ribu na njihovim vodama. Na kraju tu ribu koju ulove vrate u vodu, a plate relativno skupu dnevnu dozvolu. Kada bi samo cene dozvola bile niže, bilo bi nas i više.

Mušičar je neprekidno nateran u ribolovu da razmišlja o vrsti veštačke mušice na koju bi mogao uloviti ribu, jer se ne može vaditi da riba ne radi i da je nema, jer je vidi kako pliva u vodi i izaziva ga. Pronaći pravu mušicu u pravom trenutku je presudno, kao i prezentacija iste na vodi. Tada pomaže iskustvo, lično ili prijatelja, koje se ne stiče preko noći ili jednostavno bubanjem iz knjiga, već čestim izlascima na vodu u razno doba dana i godine, i po svakom vremenu.

Neka mušica je lovna na jednoj vodi, a ne mora biti i na drugoj. Mušica kojom smo danas lovili s uspehom, sutradan može biti totalni promašaj. Mnogi su pokušali mušičariti. Mnogi su i odustali od mušičarenja s objašnjenjem ili opravdanjem da je to teško. Nije lako! Ne kažem. Ako imate prijatelja, koji je mušičar, on će vam objasniti osnove tehnike rada. Ono što se u početku pogrešno nauči kasnije se teško ispravlja.
Mušičarenje je kao vožnja bicikla, kao stečena rutina – kad jednom naučite ostaje zauvek u genima. Neki kažu da je mušičarenje stil života.

Šta je potrebno za mušičarenje?

Pored osnovnih stvari: štapa, čekrka (role), strune potrebno je imati predvez, plivajući ili tonući, tankog kvalitetnog najlona za podvez (tipet) te mušicu ili mušice na koju ćete loviti. Od onih ostalih sitnica, koje toliko nekad zatrebaju, ali nisu neophodne su čizme, ili cokule i kombinezon (waders), prsluk, polarizacione naočale, makazice ili grickalica, premazi za mušice i strunu, meredov, baterijska lampa, termometar, itd.

Ove „sitnice“ bi trebalo imati samo neke za početak, a ostale nabavljajte vremenom.

Bistro na vodi! Vraćajte svoj ulov nakon slikanja.

Izvod iz teksta koji je objavljen na Mušičaru 13.07.2014. godine

Ribolov veštačkom mušicom


Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*