Da li je sve debelo i praktično? Slim kutije za nimfe

Da li je sve debelo i praktično?  Slim kutije za nimfe

Kao i svaki mušičar početnik mučio sam se manjkom prostora za svoje mušice kojih sam svakog meseca imao sve više i više.

Osim mušičarenja posvetio sam se i vezivanju mušica i kako to biva počeo sam da kupujem neizostavni deo propratnog pribora svakog mušičara – kutije za mušice.

Kutija za mušice ima u raznim oblicima, veličinama i debljinama, dvostranih, vodootpornih, neprovidnih, sa providnim poklopcima za lakšu indentifikaciju mušica, preko raznih marki C&F, Vision, Orvis, Taimen, Tfo, itd, … Kako je vreme odmicalo i kako sam se okretao takmičarskom ribolovu i savlađivanju nove tehnike – češkog nimfarenja potreba za količinom mušica je rasla, a samim tim i za kutijama u koje je trebalo sve njih staviti i sortirati. Kutije koje su bile dvostrane i klasične su počele da me nerviraju, jer su mi isuviše pretrpavale džepove i nisu bile praktične pošto sam svaku od njih prvo morao da izvadim iz džepa i otvorim da bih mogao da vidim nimfu koju hoću da izaberem i stavim na tipet.
Problematika nastaje kada ste ograničeni vremenom i kada vam treba brza zamena nimfe da biste mogli da nastavite sa ribolovom. Onda nastaje frka, tenzija i nerviranje koje kasnije utiče i na samu koncentraciju takmičara, kao i na ostvareni ulov.

Louis Cahill Photography

Pre par godina sam na Sajmu Ribolova u Beogradu na štandu Ranka Travara otkrio Vision Slim kutije. Bila je to ljubav na prvi pogled. Kutija je zadovoljavala sve moje potrebe. U kutiju standardne veličine M je moglo da stane oko 120 nimfi. Imale su providan poklopac (znači indentifikacija tražene mušice je ubrzana i bez otvaranja kutije) i što je najvažnije bile su tanke. U džep su mogle stati neretko i tri te tanje kutije sa nimfama koje bih razdvajao po veličini i otežanju, tako da na takmičenju nije moglo da dođe do zabune, kad bih u brzini menjao nimfu.

Trenutno za nimfe koristim samo slim kutije. Podjednako su mi u arsenalu zastupljene slim kutije sa klasičnim umetkom  i silikonskim. Prednosti imaju i jedne i druge. Silikonske su dobre jer ako se desi da upadne kutija u vodu lakše se osuše, a i udice u njoj manje rđaju nego u klasičnoj. Imaju jednu manu – ne drže dobro nimfe urađene na većim udicama #8 – #10 koje često ispadnu iz žljeba. Klasične sa sunđerom ili foamom bolje drže, ali se sporije suše i desi se da udice porđaju.

Za mlade kolege koje ulaze u ovaj svet jedan savet. Nemojte bacati novac na brendirane Slim kutije i nemojte plaćati 5 – 10€ za kutiju kad iste takve možete naći na Aliexpressu za 2 – 3$.
Napomena: Za suve mušice naravno koristite standardne kutije (obavezno vodootporne – verujte mi zahvaljivaćete mi na ovom savetu kad vam prvi put kutija sa suvim mušicama upadne u vodu), jer Slim definitivno nisu za to.


Moja-slim-kutija-sa-18-20-22-nimfama
Pribor i oprema sa slim kutijama

Sreten Marić
Fotografije: Internet, Arhiva Mušičara i S.Marić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*