Da li će turizam upropastiti prelepa Plitvička jezera?

Da li će turizam upropastiti prelepa Plitvička jezera?

Da li će turizam upropastiti prelepa Plitvička jezera?

Hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike dobilo je izveštaj reaktivne monitoring misije UNESCO, čiji su predstavnici krajem januara bili u posetu s ciljem rešavanja problematike u NP Plitvička jezera i očuvanja prirodnih vrednosti zbog kojih je park i uvršten na UNESCO listu svetske baštine.

O izveštaju misije javnost je izvestio ministar Slaven Dobrović.

– Zaključak misije je da Plitvička jezera ovu godinu neće biti stavljena na listu ugrožene svetske baštine i to je dobro za čuti. Date su konkretne preporuke za otklanjanje postojećih problema. Preporuke se odnose na izradu strateške procene uticaja na okolinu prostornog plana, reviziju građevinskih dozvola, izradu plana upravljanja parkom, izradu akcionog plana upravljanja posetiocima, rešavanje sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije i saobraćajnih problema. Mi smo svega toga svesni i na rešavanju tih problema se već aktivno radi – rekao je ministar Dobrović.

Ukoliko do sledeće godine ne dođe do napretka u ispunjavanju zahteva iz Odluke Odbora svetske baštine, misija preporučuje da Komitet razmotri uvrštavanje NP Plitvička jezera na listu ugrožene svetske baštine na zasedanju 2018. godine.

Ministar je rekao kako je za rešavanje navedene problematike nužna međuresorna saradnja te je stoga danas osnovana i operativna radna grupa koja će dovršiti Akcioni plan za rešavanje uočenih problema u Nacionalnom parku Plitvička jezera za svaki od sektora.

Takođe, Ministarstvo će u saradnji sa ostalim nadležnim organima pripremiti odgovor na zaključke misije koje će zajedno sa Akcionim planom poslati Sekretarijatu UNESCO-a i Odboru svetske baštine kako bi se istaklo da je Hrvatska spremna da preduzme sve mere kako bi se zaštitio NP Plitvička jezera.

Na novinarski upit hoće li se do zadatog roka, odnosno 2018. godine, rešiti problemi kako Plitvice ne bi bile stavljene na popis ugrožene baštine, ministar je odgovorio da će se tada razmotriti napredak Hrvatske.

– Neke mere će se u potpunosti ispuniti, neke zahtevaju duže vreme. Jasno je da niko ne očekuje da za ono za što treba više godina napravite u godinu dana. Važno je sprovoditi aktivnosti i pokazati ozbiljnost u pristupu tom problemu – istakao je ministar Slaven Dobrović.

Navedeno je i da će već ove sezone park uvesti promene u modelu posećivanja kako bi se smanjio pritisak posetilaca u špicu sezone. Prvo što će se uvesti je mogućnost da se kupuju online ulaznice, a u određenim delovima dana će se morati da zatvore vrata i pošalju posetioce ili na druge lokacije ili ih uputiti da sačekaju dok se ne smanji pritisak.

Foto: Pixabay

SA: https://www.energetskiportal.rs/da-li-ce-turizam-upropastiti-prelepa-plitvicka-jezera/

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*