Cvetanje Tise

Cvetanje Tise

TISKI CVET

Cvetanje Tise i lov ciprinida na veštačke mušice u Mađarskoj.  Lep i poučan film o jedinstvenom događaju na Tisi. Tada “Tisa procveta”, jer dolazi do masovnog rojenja jednodnevki iz roda Pelingenia longicauda.

Reč je, zapravo, o insektu koji živi u ovoj reci i zove se u narodu Tiski cvet*. Ta pojava se događa oko 20 juna svake godine i intenzivnija je predveče. Traje 3-5 dana. Kod nas u Srbiji je najintenzivnija na Tisi oko Kanjiže.

Uz dozvolu prijatelja iz Mađarske Hárságyi Péter i Szmutni Ákos, pogledajte ovaj predivan film


*Tiski cvet – Pelingenia longicauda

Oko tri godine u dubokoj zemlji na obalama i dnu reke ovi se insekti pripremaju za samo jednu stvar koju bi trebalo da postignu tokom samo jednog dana – za produženje vrste.
Nad mirnom i uspavanom ravničarskom rekom počinju da se kovitlaju oblaci insekata.
tisza_flower
Tiski cvet – Pelingenia longicauda
Prva dva dana ciklusa parenja predstavljaju samo pripremu, da bi od trećeg do petog dana ova pojava dostigla svoj vrhunac. Iako se insekt “Tiski cvet” smatra jednodnevnim, on živi pune tri godine – skoro sve vreme kao larva na glinovitom dnu reke. Na svetlost dana prvo izlaze mužjaci koji se, u desetinama hiljada, pojavljuju na površini vode kao larve u beličastim čaurama. U roku od samo par minuta ove ružne larve postaju predivni leptiri. Tada izleću na obalu, traže čvrsto tlo ili list na drvetu i u toku pet minuta se ponovo presvlače, da bi se oslobođeni košuljice našli na otvorenom i započeli svoj svadbeni let.
Priredio Ivan Korhner i onlineMušičar
Foto i video: Hárságyi Péter i Szmutni Ákos
nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*